38 år gamle Mogensen bød på en tommel opp og en honnør da han satte seg på plass i romkapselen sammen med to kollegaer onsdag morgen. Romfartøyet Sojus ble som planlagt skutt opp klokken 6.37 fra Bajkonur-basen i Kasakhstan.

Interessen for turen er stor i Danmark, og Mogensen har med seg både dansk flagg, Lego-figurer og litteratur av Søren Kierkegaard i bagasjen.

Dansken reiser sammen med russiske Sergej Volkov og kasakhstanske Ajdin Aimbetov. Volkov skal tilbringe et halvt år i bane rundt jorda, mens Aimbetov og Mogensen vender tilbake etter åtte dager på ISS.

Mogensen reiser som representant for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Hans «hurtigoppdrag» innebærer travle dager med eksperimenter. Ny teknologi skal testes ut, og Mogensen skal som del av et dansk forskningsprosjekt fotografere lyn fra verdensrommet. En type kjempelyn som slår oppover mot verdensrommet fra stratosfæren (i 12 til 50 kilometers høyde) og mesosfæren (50 til 80 kilometers høyde) er spesielt interessante, siden de kan ha innvirkning på klimaet.

Av de nordiske landene er det så langt bare Sverige som har sendt en representant til ISS tidligere. (©NTB)