Undersøkelsen, som er publisert i Neurology, viste at Parkinson-pasienter som trodde de fikk den dyre medisinen, responderte bedre enn da de fikk den billige, til tross for at begge deler bare var placebo, skriver Dagens Medisin.

Tolv Parkinson-pasienter deltok. De skulle få to injeksjoner, én de fikk opplyst kostet 9.000 kroner per dose og én til 600 kroner per dose. Studien ønsket å se om pasientens forventning til prisen kunne påvirke placeboeffekten. Deltakerne trodde at målet var å fastslå om de to legemidlene var like effektive. Bevegelsesevnen ble forbedret med 28 prosent når deltakerne fikk den «dyre» injeksjonen først.

Åtte av tolv deltakere fortalte i etterkant at de hadde mye høyere forventninger til den «dyre» medisinen. Placeboeffekten øker utskillelsen av dopamin i hjernen, og denne effekten er trolig sterkere hos pasienter med Parkinson.

Professor Magne Arve Flaten ved NTNU har også forsket på placeboeffekten. Han er ikke overrasket.

— Det er vist tidligere at når forsøkspersonene tror de får en dyr smertestillende medisin, så virker disse mer smertestillende enn når de tror de får billigere medisiner. Dette gjelder selv om deltakerne får placebo, sier Flaten til forskning.no. (©NTB)