— Det er helt vanvittig. Nesten ikke til å tro. Jeg gleder meg vilt til å reise over, sier Thor Åmli (38) til daglig førskolelærer i Læringsverkstedet på Presteheia i Kristiansand

Thor Åmli fra Valle. Han er storfan av Twin Peaks og David Lynch og i sommer skal han til North Bend hvor serien ble spilt inn for å motta hyllest for sin kortfilm.

Thor Åmli er nok ikke så lik Lynch utenpå, men muligens inni.

David Lynch, stjerneregissøren som nå skal lage nye episoder av Twin Peaks. Foto: PATRICK GARDIN

Topp treFor nå er kortfilmen «Forlorn», som setesdølen har laget helt selv, kåret til en av de tre beste foran Twin Peaks Fest. Han har hatt med seg Arnhild Heiseldal Bergland fra Lyngdal som med-skuespiller.

Det er en festival som foregår til ære for David Lynch i North Bend, Washington, i juli. North Bend er byen hvor Twin Peaks, en av historiens mest spesielle og banebrytende tv-serier, ble spilt inn i 1990-1991. De tre beste kortfilmene skal vises på North Bend Theatre 25. juli. Åmli håper å nå helt opp til topps, men bare å bli vist på den lokale kinoen er stort nok for ham.

Helt siden han var ung gutt har valldølen vært fascinert av David Lynch og kult-serien Twin Peaks.

Noe likt med Valle

— Jeg var 14 år og ble helt satt ut. Det var noe med stemningen. Twin Peaks hadde samme høye fjell som Valle. Ofte lå tåka lavt. Jeg ble helt forelsket, og siden har jeg hatt film som lidenskap, forteller Åmli.

Han er også kjent for sine teater- og revynumre. Ikke minst har Thor Åmlis Setesdal-variant av sextelefonen gått land og strand rundt på Youtube.

Opp til seeren

- Hvordan er kortfilmen «Forlorn»?

— Det kan jeg ikke forklare. Akkurat som David Lynch, ønsker jeg at seeren selv skal avgjøre hva filmen handler om og hvilke stemninger og opplevelser den gir, sier Åmli.

Festivalen i North Bend i USA er ganske smal og unik. Det kommer ikke mange dit, men de som kommer er svært dedikerte Twin Peaks og David Lynch-fans.

Årlig deltar også mange av skuespillerne og produksjonsfolkene fra Twin Peaks-serien. Lynch kan muligens dukke opp selv også.

I år er festivalen spesiell siden det er 25-årsjubileum for serien og siden David Lynch har bestemt seg for å lage nye episoder.

— Jeg ble nesten i ekstase da jeg hørte det. Jeg fikk først meldingen om at min film hadde nådd toppen blant 25 filmer som ble sendt inn. Noen dager senere kom meldingen om nye episoder av Twin Peaks. Fantastisk, sier Åmli.

Kjører vestkysten

Temaet i filmkonkurransen er rett og slett «David Lynch».

— Vi kunne velge resten selv. Min film er en hyllest til Lynch. Dessverre kan jeg ikke vise den verken på Facebook eller i Fædrelandsvennen før etter festivalen, sier Åmli.

Han reiser bort sammen med en kompis. De skal starte i San Franciscoog kjøre opp kysten til North Bend.

— Bare å besøke stedet Twin Peaks ble spilt inn, blir fantastisk, sier Thor Åmli.