Foreningen frykter at en del alenemødre kan bli sittende fast uten mulighet til å forsørge seg eller barna om forslaget går gjennom, skriver Vårt Land.

— Dette er i praksis et flytteforbud for alenemødre. Det vil frata dem grunnleggende rettigheter til å flytte og jobbe hvor de vil, sier generalsekretær Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen om Barne- og likestillingsdepartementets (BLD) forslag til endring av barneloven.

I dag kan mor eller far ta med seg barna og flytte til en annen del av landet uten samtykke fra den andre forelderen, selv om flyttingen skulle komme i veien for samvær.

Horne foreslår to mulige endringer i dagens ordning: En meklingsplikt ved uenighet og at foreldre må være enige hvis barnet skal flytte til et annet sted i landet, dersom flyttingen fører til vesentlige endringer i samværsordningen. Det er det siste forslaget som vekker harme hos Aleneforeldreforeningen.

— 85 prosent av aleneforeldre er kvinner. De må få ta valgene som skal til for å forsørge seg selv, sier Rusten til Vårt Land. (©NTB)