Én av tre barn under åtte år har tilgang til egen mobiltelefon, ifølge Medietilsynets undersøkelser. En ny tjeneste skal gjøre det tryggere og enklere for norske barn å ta i bruk sin første mobiltelefon, skriver Aftenposten.

«Mobil-lappen» er ifølge Telenor en leken øvelse laget for barn mellom 8–11 år, som enten har eller ønsker seg egen mobil.

Moden nok?

Hva gjør du om noen skriver noe stygt til deg? Hvis et spill er gratis å laste ned, betyr det at det ikke koster noe å bruke det?

Dette er noen av spørsmålene som barna må ta stilling til når de tarMobil-lappen.

Tjenesten skal kartlegge om poden er moden nok til å benytte egen mobil.

SPØRSMÅL: «Hva gjør du hvis du får en venneforespørsel fra en du ikke kjenner?» er ett av spørsmålene barna må svare på i testen Foto: Telenor

Smarte valg

– Vi har utviklet tjenesten, slik at barn kan lære mer om mobilbruk og bevisstgjøres på å ta smarte valg. Mange barn og foreldre har spørsmål og diskusjoner rundt mobilbruk og regler, så det kan være fint for voksne å ta testen sammen med barna, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i en pressemelding.

Testen inneholder også tips og råd til foreldre i målgruppen.

Ingen erstatning

I samarbeid med organisasjonen Barnevakten har Telenor Norge utviklet den nettbasert testen beregnet for barn mellom 8 og 11 år.

– Dette er på ingen måte en erstatning for den gode samtalen og mobilpraten mellom foreldre og barn, men det er en veldig god sjekkliste for mamma, pappa og barnet, som skal snakke seg gjennom det som kan skje så fort barna får direktetilgang til internett rett i hendene sine, sier Svendsen.

Advarer barn mot overdreven mobilbruk

Nettmobbing og svindel

Barnevakten er en organisasjon som gir råd til foreldre om barn og medier. I samarbeid med Røde Kors og Telenor står Barnevakten bak Norges største skoleturné «Bruk hue», som reiser land og strand rundt for å snakke med 6. og 7.-klassinger på barnetrinnet, og 8.-10. klasse på ungdomsskolen om nettvett og nettmobbing.

– Mobiltelefonen åpner opp for fantastiske muligheter til kommunikasjon og læring. Dessverre er det også en ganske brutal virkelighet i den digitale verdenen. Det gjelder spesielt opplevelser med nettmobbing, svindel og tilnærminger fra voksne som ofte utgir seg for å være på barnas egen alder, sier Kjellaug Tønnesen i Barnevakten.

Enorm vekst av nettbrett og mobil blant barn

– Viktigst å snakke sammen

Jonas Bjørkli, rådgiver hos Barneombudet, ønsker en slik test velkommen.

– All informasjon og verktøy som dette er bra og kan gjøre både barn og foreldre mer bevisst på mobilbruk og utfordringene de bør være klar over, sier Bjørkli.

Han mener samtidig det er viktig at barn og foreldre har en dialog sammen.

– Barnet skal få være med å komme med sin argumentasjon når det ønsker seg en mobil, selv om det så klart er de voksne som avgjør. Uansett er det viktig å ha en åpen dialog, både om fysisk bruk og nettvett.

– Barnet må vite at det kan komme til foreldre og fortelle dersom det skjer noe ubehagelig. Det høres ut som en god idé at foreldre og barn tar en slik test sammen. Det skaper åpenhet og dialog helt fra start av, sier Bjørkli.

Myte eller fakta: