Reglene for hva du får lov å ha med om bord i flykabinen har vært ekstra strenge i USA siden 11. september 2001. Mens man på europeiske flygninger har kunnet tillate for eksempel kniver og sakser med bladlengde under seks centimeter i håndbagasjen, har den slags vært totalforbudt på den andre siden av Atlanterhavet.

Nå lempes det litt på regelverket i USA slik at det blir mer i samsvar med internasjonale forhold, melder NBC News.

Den amerikanske etaten Transportation Security Administration (TSA), som ble opprettet etter terrorangrepet i 2001, vil fra og med 25. april tillatte flypassasjerer å kunne ha med blant annet små lommekniver uten låsbart blad, samt biljardkøer, hockeykøller og skistaver som håndbagasje.

Det var sjefen for TSA, med det treffende navnet John Pistole, som opplyste om dette under en flysikkerhetskonferanse i New York denne uken.

Tapetkniver, som ble benyttet under 11. september-angrepene, og barberblader vil fremdeles være forbudt.

Pårørende reagerer

Endringene har blitt møtt med negative reaksjoner fra blant annet pårørende etter 2001-angrepene.

— Dette er dårlige nyheter, sier for eksempel Debra Burlingame til Assosiated Press.

Hennes bror var pilot på flyet som krasjet inn i Pentagon 11. september 2001. Burlingame påpeker – i likhet med flere andre pårørende – at en lommekniv kan være vel så farlig som en tapetkniv.

Hun tror årsaken til endringen er av praktisk art, da en sammenfoldet lommekniv kan være vanskelig å få øye på i sikkerhetskontrollenes røntgenmaskiner.

Dette blir avvist av en talsperson for TSA, som sier at en totalvurdering av sikkerheten ligger til grunn for endringene.

Ingen endring fra Norge

— Regelendringene i USA vil ikke få noen umiddelbare konsekvenser for passasjerer som flyr direkteruter til USA fra Norge, kun den andre veien, sier konstituert avdelingsdirektør i securityavdelingen i Luftfartstilsynet Åsa Markhus.

Det er nemlig regelverket i avreiselandet som gjelder ved internasjonale flygninger, og sikkerhetskontrollen på norske flyplasser, forholder seg i dag til EUs regelverk.

Tross tilpasninger, vil reglene for hva man kan ha med om bord i Europa og USA ikke bli fullstendig synkronisert etter endringene. For eksempel vil USA tillate passasjerer å ha med inntil to golfkøller, noe som i dag ikke inkluderes av EUs regelverk.

TSA åpner dessuten også opp for små suvenirballtrær opp til to fots lengde, mens balltrær står på EUs forbudsliste uten nærmere spesifisering av størrelse.