Den siste uken har flere tidligere fotballspillere stått fram med historien om at de er blitt seksuelt misbrukt av sin gamle trener.

Tirsdag sto Paul Stewart fram i The Mirror og fortalte historien om treneren som misbrukte ham seksuelt da han var ungdom. Stewart har spilt for flere toppklubber, blant annet Liverpool, Tottenham og Manchester City.

Overgrepene skal ha skjedd hver dag i fire år da Stewart var 11 til 15 år. Treneren truet med å drepe familien hans dersom han noen gang fortalte om de seksuelle overgrepene.

Skulle hjelpe han med å bli stjerne

Overgrepene startet etter at treneren fortalte at de skulle hjelpe den unge gutten med å bli fotballstjerne.

— En dag vi kjørte i bilen hans begynte han å ta på meg. Jeg ble livredd og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg forsøkte å si til foreldrene mine at de ikke skulle slippe han inn, men jeg var jo bare elleve år, sier han til The Mirror.

Fra den dagen startet de seksuelle overgrepene, og truslene om at han skulle drepe moren, faren og de to brødrene dersom han fortalte om hva som skjedde.

— Når man er elleve år tror man på det. Han kunne si: «Vil noen kjøre bilen min?» Jeg satt på fanget hans foran rattet og det var da han begynte å ta på meg, sier Stewart til The Mirror.

Ekstratrening

Treneren skal ha fortalt foreldrene at Stewart trengte ekstratrening for å forbedre spillet, og brukte det som unnskyldning til å ha gutten alene. Overgrepene skjedde både hjemme hos treneren og i bilen. Etter hvert tok treneren Stewart på bowling og fotballturneringer.

– Jeg kunne ikke si noe til lagkameratene mine. Jeg var alltid under trussel. Hvis jeg ikke spilte bra, ville han true meg med vold og seksuelt misbruk. Han var et monster. Likevel fortsatte jeg med fotballen. Etter en stund ble kampene 90 minutter hvor jeg kom meg vekk fra ham, sier Stewart.

Stewart forteller også om en ikke navngitt trener som skal ha deltatt i handlingene.

I senere tid har flere lagkamerater fortalt om at de også ble seksuelt misbrukt av treneren. Han la merke til at flere av fotballspillerne ikke ville kjøre med treneren til kamper.

— De mentale arrene førte til problemer med alkohol og narkotika. Det var en situasjon som utviklet seg. Misbruket ble bare verre og verre, sier han.

Store vanskeligheter

Den tidligere fotballstjernen har hatt store vanskeligheter med å takle overgrepene.

– Familien min, karrieren og suksessen var en måte å glemme på. Jeg kan ikke si at jeg aldri har tenkt på revansje, men dette handler ikke om det. Det handler om å få budskapet ut. Det er ikke bare i fotball at pedofile når fram til barn gjennom idretten, sier Stewart.

Steve Walters valgte også å stå fram med historien i The Guardian. Walters var en talentfull midtbanespiller med store ambisjoner. Han fikk tilbakemeldinger fra treneren om at han var den mest talentfulle spilleren han hadde sett, og at han skulle hjelpe ham til å bli god nok for landslaget. Til The Guardian forteller han om overgrepene.

— Det var et mørkt rom og jeg lå øverst i en sengekøye da han kom inn. Jeg ba ham om å komme seg ut, og jeg forsto at han testet hvor langt han kunne gå. To eller tre måneder senere begynte han igjen, sier Walters til The Guardian.

Overgrepene varte i ett år, til Walters ble 14 år. Han måtte gi seg med fotballen etter å ha blitt syk.

Store psykiske problemer

Først ute med sin historie var Andy Woodward, som fortalte til The Guardian at treneren gikk etter de svakere guttene. Han møtte treneren da han var 11 år. I ettertid har han hatt store psykiske problemer, blant annet panikkanfall. Han har slitt med depresjoner, angst og selvmordstanker.

Treneren truet og bestakk Woodward så han ikke skulle fortelle noe om overgrepene.

— Det var enten trusler om vold, eller så brukte han fotballen til å manipulere meg. Om jeg gjorde noe som opprørte han ble jeg satt ut av laget. Det var følelsesmessige trusler, hele tiden, sier Woodward.

Senere innledet treneren et forhold til den 16 år gamle søsteren hans. Etter hvert ble forholdet offentlig, og da Woodward var 18 år giftet de seg.

— Jeg levde med dette på toppen av alt. Jeg måtte være med i bryllupet, og da jeg sto i kirken hadde jeg bare lyst til å rive av ham halsen. Det var tortur, det er det eneste ordet jeg kan bruke for å beskrive det, sier Woodward til The Guardian.

Han fortsatte fotballkarrieren, og debuterte for Crewe året etterpå.

Treneren ble i 1998 dømt til ni år i fengsel etter å ha innrømmet 23 tilfeller av seksuelt misbruk av gutter fra 9 til 15 år.

Onsdag kveld sto også David White frem og fortalte om overgrep. White var i sin tid landslagsspiller for England.