Tromsø-gutten gikk til topps i junior-VM i Almaty i Kasakhstan. Ikke siden 1997 har Norge hatt en juniorverdensmester i den grenen. Wilhelm Brenna var den siste, og før ham Tommy Ingebrigtsen i 1995 og Kent Johansen i 1989. Les også:Wilhelm Brenna (28) er bartender på Oslo Plaza og den aller siste juniorhopperen som i 1997 tok VM-gull for Norge.

Forfang klinte til allerede under prøveomgangen med det lengste hoppet, og fortsatte med å lede etter 1. omgang. Han holdt nervene i ro, presterte 103 meter som sistemann i finalen, to meter lenger enn Andreas Wellinger. Phillip Sjøen fulgte opp med en bronse.

– Det er fantastisk. To gode hopp. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa Johann Forfang i det offisielle intervjuet etter premieseremonien.

Philip Sjøen fra Norge tok bronsen med 266,0 poeng.

– Blir vanskelig å vrake til Falun-VM

Med seieren har Johann Forfang lagt inn bunnsolide aksjer om en plass i seksmannstroppen til VM i Falun. Fire hoppere er tatt ut i troppen, mens Forfang, Sjøen og en Tom Hilde i bedre form kjemper om de siste plassene.

Landslagstrener Alexander Stöckl, på vei til verdenscup i Tyskland i helgen, er mektig imponert over resultatene fra Kasakhstan.

– Det er helt fantastisk. Det er ikke mye mer å si. Det er en fantastisk prestasjon på sitt høyeste nivå. Det å vinne to medaljer i junior-VM er spesielt, sier Stöckl.

– Hva betyr dette for VM-uttaket?

– Det gjør det enda vanskeligere for meg. Jeg har et luksusproblem med de to som presterer på et slikt nivå og Tom Hilde som er tilbake i form.

– Er det press på Hilde foran verdenscupen i helga nå?

– Absolutt. Vi må se hvordan han klarer å ta den oppgaven.

– Er det mulig å vrake Johann Forfang i troppen til Falun etter dette?

– Det blir vanskelig i hvert fall, sier den norske landslagstreneren.

Jobbes godt blant de yngre

— Det er veldig moro og bra for alle som holder på med norsk hoppsport, sier Håvard Lie, trener i Trønderhopp.

Han har hatt Forfang som elev i elitegruppa i to år, etter at unggutten kom fra Tromsø for fire år siden.

- Det var på tide at Brenna fikk en avløser, sier treneren.

— Johann har trent godt over lang tid, han er mentalt sterk og så synes han at skihopping er det artigste i verden. Norge har et meget sterkt lag, og mer jubel kan det bli i laghoppingen lørdag. Forfang har bronse i lag fra et tidligere junior-VM også, sammen med Sjøen, sier Lie.

— Det jobbes veldig godt med de yngre i norsk hoppsport, sier mannen som selv er i Tyskland sammen med et norsk lag i Kontinentalcupen. Der er blant andre Atle Pedersen Rønsen og Joachim Hauer.

— Da jeg så prøveomgangen i Almaty skjønte jeg at det var gode muligheter. Jeg var trygg på at Norge skulle ta medalje. Det var stort at Johann tok gull.

LES OGSÅ:

Både Sjøen og Forfang er med på Aftenpostens liste over vinteridrettenes største talenter. De følger begge opp i Almaty, der Sjøen kanskje var en større favoritt på forhånd. Han var lengst i fire omganger på trening i to dager tidligere.

Sportssjef Clas Brede Bråthen kaller prestasjonen av de norske hopperne for «tidenes resultat» for oss. Da tar han med at Joacim Bjøreng ble nummer syv,

Pappa var sterk i troen

-Johann utrolig sterk. Jeg følte meg nærmest bortreist da han hoppet, sier en lettere sjokkert pappa Hugo Forfang.

Han snakket med sin eldste sønn Daniel tidligere på dagen.

-Jeg sa at jeg hadde opplevd denne dagen før. Det skjedde da han ble norgesmester som junior for tre år siden. Da var han også suveren hele dagen. Jeg sa til Daniel: Jeg tror det blir slik i dag også. Vi var enige om de begge to at han var inne i en god flyt.

Vokste på utfordringene

Johann har hatt mange utfordringer denne sesongen, men som pappa Hugo Forfang i Tromsø sier:

Han har lært og vokst på det.

Faren sikter til følgende:

— Han kom for sent til Hoppuka fordi flyet var forsinket. Han hadde reist i 26 timer fra Tromsø da han kom til Oberstdorf og fikk bare ett prøvehopp før det var kvalifisering.

— I Japan nylig kom han frem uten ski. Han satt under mellomlanding og så skiene bli igjen da flyet taxet mot «take off». Han kom frem til Sapporo uten ski, og måte låne. Det holdt ikke for å kvalifisere seg. Det var tragisk, men han kom gjennom det også. Summen av de erfaringene har gjort ham sterkere.

Forfang senior forteller at 19-åringen er med i sitt siste junior-VM. Dette var fjerde mesterskap som skihopper.

— Det har ikke alltid vært like artig. I det første fikk han ikke hoppe. Derfor var det så herlig at han ble verdensmester i siste forsøk.

Brenna forblir i baren, ikke i bakken

-Det var på tide at noen overtok, sier 35-år gamle Wilhelm Brenna, for tiden på ferie på Kanariøyene.

Han tok VM-gull for 18 år siden.

Brenna står til daglig i Sky-baren på Oslo Plaza hotell i Oslo, men har også vært noen år i Trondheim før han kom tilbake til den arbeidsplassen.

-Jeg følger veldig godt med på skihopping. Det er fortsatt noen i miljøet som er på min alder, men det blir ikke noe comeback på meg, ler han.

Mens Brenna ga seg som 20-åring, i en tid da norsk hoppsport lå nede, gleder Brenna seg over de gode resultatene han opplever i dag.

-Jeg håper inderlig at Forfang og de andre fortsetter. Det er mye bedre muligheter i dag, sier han.