Karsten Warholm kjemper denne helga om gull i tikampen i U20-EM i Eskilstuna i Sverige.

Så mange konkurranser på så høyt nivå er en kraftprøvelse av dimensjoner. Det er mer enn hva de fleste er i stand til å takle.

Men så var det denne 19-åringen fra Dimna da – som midt i dette hardkjøret slo til med et knallsterkt EM-sølv på 400 meter mot Europas beste juniorer.

Det betyr at Warholm allerede er sikret en medalje. Men det betyr også at gull— og medaljesjansene i tikampen ble redusert.

For da Warholm skulle løpe en ny 400 meter i tikampen rett etter EM-sølvet mot spesialistene, løp han – naturlig nok – to sekunder senere. Der tapte Dimna-gutten mye i sammendraget.

Nummer to i sammendraget

Riktignok ledet han likevel etter første dag av tikampen, men forspranget burde ha vært større før flere av dagens mindre fordelaktige øvelser.

For nå er forspranget spist opp. Nå har tsjekkeren Jan Dolezal tatt over ledelsen i sammendraget etter sju av ti øvelser.

På søndagens første øvelse tok Warholm en sterk 2. plass på 110 meter hekk med tiden 13.84, kun slått av nederlenderen Sybren Blok, og økte som ventet ytterligere i sammendraget.

Men like oppskriftsmessig ble Warholm utklasset i diskos og havnet langt bak med 39,30 meter, selv om det var ny personlig rekord. Da passet det dårlig at gullutfordrer Dolezal vant øvelsen suverent med hele 54,75 meter.

Tsjekkeren leder nå ganske klart sammenlagt med 6086 poeng. Warholm er nr. 2 med 5884 poeng, mens Maksim Andralotis følger på 3. plass med 5858 poeng. Ned til 4. plassen er det ytterligere 200 poeng.

Monsterprogram

Selv om Warholm har mistet ledelsen i sammendraget, har han imponert stort.

Da han først tok sølv på 400 meter og fulgte opp med å vinne 400-meteren mot tikjemperne rett etterpå, ble han hyllet av de engelske kommentatorene.

— Det er helt utrolig at han først tar sølv på 400 meter og så følger opp med seier på samme øvelse i tikampen én time etter på, utbrøt de engelske kommentatorene under sendingen som streames på mesterskapets hjemmeside.

Tiden 48.72 var hele to sekunder bak det Warholm løp på da han tok sølv mot spesialistene én time før.

Likevel holdt det altså til nok en seier. Dimna-gutten var tydelig preget av det tøffe programmet, åpnet rolig, men avsluttet i en egen klasse på oppløpet.

Det var hans tredje øvelsesseier av fem mulige på den første dagen av tikampen. På det tidspunktet ledet han sammenlagt meg god margin.

Om ikke Warholm hadde løpt en 400 meter ekstra, i tillegg til tikampen, ville han ledet enda mer suverent.

Drømmedag

— Monsterformen er der. Det har vært en vanvittig bra start, oppsummerte Warholm etter gårsdagens øvelser.

Den lange rekken av imponerende prestasjoner startet allerede grytidlig i lørdag morgen.

På tikampens første øvelse, 100 meter, utklasset Warholm konkurrentene fullstendig med kanontiden 10.53. Nærmest var tyskeren Daniel Sturma på 10.88. Dernest fulgte konkurrentene tett som hagel med Jan Dolezal på 10.91, Sybren Blok på 10.92 og Tristan Freyr Jonsson på 10.93. Jevnheten bak Warholm tydeliggjør hvor suveren han faktisk var på tikampens åpningsøvelse.

Ledet sammenlagt etter første dag

Også lengde er en meget god øvelse for Dimna-gutten. Og også i lengde knuste han konkurrentene.

Warholm satte endog ny personlig rekord med superhoppet på 7,66 meter. Nærmest var franskmannen Maxence Pecatte med 7,42, mens hviterusseren Maksim Andralotis tok 3. plassen med 7.29. Dermed ledet Warholm tikampen etter to øvelser.

Som ventet tapte han mye av forspranget i kulestøt. Warholm satte riktignok ny personlig rekord med 12.19, men det er i kastøvelsene han har sin svakhet.

Derfor var det ikke overraskende at det var i diskos at Warholm mistet sammenlagtledelsen i dag.

Nå gjenstår kun stavsprang, spyd og 1500 meter før medaljene skal utdeles senere i kveld.