Den fem år gamle hingsten Avon Pearl stormet inn til seier i torsdagens andre løp på den gigantiske galoppbanen Meydan i Dubai.

Seieren var verdt drøyt 400 000 for hestens eier Jostein Jørgensen, og trener Rune Haugen sier at det å vinne i Dubai er som en drøm som har gått i oppfyllelse.

– Dette er som å vinne i OL. Det er helt vilt. Å komme til Dubai med en norsk hest er som at araberne skal hoppe i Holmenkollen, sier Haugen til adressa.no noen timer etter seieren.

Det var Trav og Galopp-Nytt som først omtalte seieren, som er den første norske triumfen i Dubai på ni år.

– Fins ikke noe større

Haugen er vokst opp på Vaadan i Trondheim, men har nå sin base på et treningsanlegg i Skoger utenfor Drammen. Haugen har i flere sesonger tatt med hester til det store vintermeetinget i Dubai, men hittil har den beste plasseringen vært Avon Pearls fjerdeplass i et løp for to uker siden.

Haugen har flere ganger vunnet Norsk Derby, senest i fjor med hesten Probably. Hestene hans har dessuten gått til topps i en rekke andre storløp i og utenfor Norge, men Haugen sier seieren i Dubai er det største.

– Det fins ikke noe større enn å vinne i Dubai mot verdens beste trenere, sier han.

Tok korteste vei

Avon Pearl ble ridd av jockeyen Pat Dobbs, og underveis i løpet lå Avon Pearl som fjerdehest på innsiden av feltet. Ut på oppløpet så den ut til å ha en vegg av hester foran seg, men åpningen kom som bestilt noen hundre meter fra mål.

– Taktikken vår var å ta korteste vei og se om det var noe igjen på tanken til slutt. Da han fikk åpningen eksploderte han, sier Haugen.

I mål var det over to hestelengder ned til neste hest.

Det er den styrtrike herskerfamilien i Dubai, ledet av sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som står bak det lille emiratets satsing på galoppsporten. Sjeikens egen stall hadde med to hester i løpet.

– Etter løpet fikk vi møte Maktoum-familien, sier Haugen.

Sikter mot pengestint løp

Til Dubai har treneren også med seg hesten Giant Sandman, som er deleid av trondheimsmannen Kolbjørn Selmer.

I den første starten på Meydan ble det bare en tolvteplass, men Haugen har siktet seg inn mot et sprintløp på den pengestinne Dubai World Cup-dagen i slutten av mars. Løpet går over 1200 meter, og har en førstepremie på hele 7,3 millioner kroner.

Nå kan det også bli aktuelt å starte Avon Pearl samme dag.

– Han var egentlig ikke meldt til Word Cup-dagen, og det er ganske dyrt å etteranmelde. Men de skulle ordne det, og da blir det vel sånn, sier Haugen.

staale.langorgen@adresseavisen.no