Bussen er 12 meter lang, og debuterer i verdenscupen i Kuusamo til helgen. Den er allerede på plass, og mange nasjoner er misunnelige.

— Den gir gode arbeidsforhold for smørerne, men fører også til at kombinertsporten blir mer synlig, sier veteranen Klemetsen.

Han og de andre landslagsutøverne har trent på snø i Finland de siste dagene, og kan ikke få skrytt nok av bussen.

— Vi har allerede merket at mange er nysgjerrige og det er ingen tvil om at vi fremstår som mer profesjonelle. Den gir en helt annen hverdag, fordi man sparer mye tid på rigging, slik at smørerne får bedre anledning til å gi oss optimale ski.

Magnus Moan «rømte landet» foran Kuusamo-helgen:- Det var smart.

Klemetsen fremhever også at den nye bussen skaper en bedre teamfølelse og samhold i laget. Den smøreboden som arrangøren stiller til disposisjon, kan nå brukes som oppholdsrom og samlingsplass, og Norges smørebuss plasseres tett opptil der.

Ved siden av står i tillegg minibussen som kan oppbevare mye av bagasjen.

— Reisebelastningen blir mindre, fordi vi slipper å ta med så mye hjem mellom reisene.

Har fått større team

I forkant av verdenscupen, der det er ett hopp og 10 km langrenn både lørdag og søndag, skal mye av utstyret testes. Utøvere og smørere må bli samkjørte.

Norge har med fire langrenns- og én hoppskismører, og det tallet er nødvendig for å holde tritt med den argeste konkurrenten Tyskland.

Derfor var kombinertkomiteens leder Paul Einar Borgen og sportssjef Sverre Rotevatn sjeleglad da kombinert fikk leie en buss rimelig fra et transportfirma i Trondheim.

Ny sjefssmører er Bård Jørgen Elden. Han har blant andre med seg smører Andreas Molden (t.v.). Foto: METTE BUGGE

Sportssjef Sverre Rotevatn har ellers måtte spare på budsjettet i sommer og høst.Norske utøvere har derfor ikke vært med i sommerens Grand Prix, noe som gjør at alle er spente foran sesongstarten.

I smørebussen er tidligere landslagsutøver, verdensmester, sportssjef og landslagstrener Bård Jørgen Elden blitt smøresjef.

— Det er vi veldig godt fornøyd med. Han har jo så bred erfaring selv, og med bussen får han og de andre gode arbeidsforhold. Det var hovedgrunnen til at vi prøvde å få tak i en slik buss.

Vil tilbake på topp

Norge har et sterkt kombinertlag, der alle bortsett fra unggutten Jarle Riiber har vunnet verdenscuprenn de tre siste årene.

Riktignok ble det «bare» sølv i lag og bronse i teamsprint vunnet VM i Falun, etter en fantastisk OL-sesong i Sotsji. Nå vil Norge tilbake i toppen igjen.

Leder i kombinertkomiteen, Paul Einar Borgen, mener alt er lagt til rette for at Norge skal lykkes. Han er spent på om fersk norgesmester Riiber makter å fortsette i det sporet han har startet på.

Ikke noe tyder på noe annet.