— Jeg har ikke ord. Det er helt sykt. Nå kan jeg sette «check» bak en av guttedrømmene. Det er fantastisk, sier Gangnes til NRK etter Norges verdenscupseier nummer 100 i hopp.

Han ledet etter en jevn 1. omgang og holdt nervene i sjakk. Johann André Forfang fulgte opp med 3. plass.

— Jeg er utrolig glad og litt overrasket. Og så er jeg glad for Kenneth som vinner Norges hundrede hoppseier, sier Forfang.

— Det er helt fantastisk. Han har hatt to korsbåndskader og har vært ute siden 2010, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

— Det har vært en berg- og dalbane fra A til Å, sier Gangnes selv.

Trener Alexander Stöckl er imponert over hvordan hopperen har kommet tilbake.

— Det er veldig gøy med Kenneth, og det er utrolig å være hopptrener for et slikt lag. Jeg er veldig fornøyd med innsatsen og prestasjonene, sier Stöckl til NRK.

Tre av fire nordmenn

Førsteomgangen i Lillehammer ble helt fantastisk sett med norske øyne:

Kenneth Gangnes. Foto: NTB scanpix

Gangnes ledet etter et hopp på 98 meter. Slovenske Peter Prevc var imidlertid bare 0,3 poeng bak. Også på 3.— og 4. plass var det nordmenn etter 1. omgang: Forfang var treer og overraskelsesmannen Joachim Hauer nummer fire.- Det blir sykt moro å stå igjen der oppe som sistemann, sa Gangnes til NRK. Han ble nummer to i lørdagens renn og hadde nå sjansen til å vinne på hjemmebane.

Stjernen disket

Eneste skår i gleden var at Andreas Stjernen ble diskvalifisert på grunn av feil med hoppdressen.

— Dette skal han ha kontroll på, sa NRK-ekspert Anders Jacobsen.

— Jeg hadde litt for lav dress, men det var den samme dressen som jeg hoppet i lørdag. Det er kjipt å bli disket, sa Stjernen til NTB.

Lørdag ble Espen Røe, Joachim Ødegaard Bjøreng, Halvor Egner Granerud og Hauer alle diskvalifisert på grunn av for stor hoppdress.

Superjevnt

Daniel André Tande sviktet i det første hoppet, men klatret solid på resultatlisten med sitt andrehopp på 103 meter. Der viste Tande sitt store potensial. Han ble nummer 13. Det var svært jevnt poengmessig, og dermed gikk det mot en thrilleravslutning. Først ut av topp fire fra 1. omgang var Hauer. Han skulle måle seg med tsjekkiske Roman Koudelka, men mislyktes totalt og havnet langt nede.

Så var det Forfang sin tur, tredjemann fra 1. omgang. 99,5 meter og tre ganger 19 i stil sikret norsk ledelse med to mann igjen.

Nervene holdt

Kunne Prevc hamle opp med dette? Sloveneren landet på 100,5 meter og gikk inn 3,9 poeng foran Forfang.

Så skulle det hele avgjøres. Gangnes leverte et kjempehopp på 99 meter, og det sikret norsk seier, 1,8 poeng foran Prevc.

Dette var Norges 100. individuelle verdenscupseier i hopp, og Gangnes' første. Med seieren søndag er Gangnes nå bare ett poeng bak tyske Severin Freund i sammendraget i verdenscupen.