Skal trønderen gå sprinten i Falun-VM neste måned, må han gå sprinten i NM først. Det er kravet fra landslagsledelsen.

— Vi har bestemt oss for å avbryte høydeoppholdet. Petter ønsker å gå sprinten i VM, og når det da kreves at han går sprinten i NM, så går han sprinten i NM , sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, til NRK.

Onsdag skrev Adresseavisen at Northug måtte gå NM-sprinten for å bli vurdert til å gå VM-sprinten. Sprintlandslagets trener Arild Monsen fortalte da at Northug hadde fått beskjed om det allerede før sesongen.

Monsen er på plass under verdenscupstevnet i Rybinsk denne helgen, og var ikke klar over at Northug hadde bestemt seg for å reise hjem da Aftenposten kontaktet ham søndag formiddag.

— Det er flott at han gjør det. Hver og en har sine prioriteringer, men det er flott at Petter stiller til start i NM-sprinten, sier Monsen til Aftenposten.

Fire avgjørende renn

Han understreker videre at alle løperne - ikke bare Northug - må gå NM-sprinten dersom de også vil gå VM-sprinten. VM-sprinten i Falun skal gås i klassisk stil, og Monsen sier at det er følgende fire renn som danner vurderingsgrunnlaget for uttaket:

Sprinten i Kuusamo i november (verdenscup)

Sprinten i Falun i januar (Skandinavisk Cup)

Sprinten i Otepää i januar (verdenscup)

Sprinten på Røros i februar (NM)

— Dette var forelagt alle de involverte lenge før sesongen. Det er viktig å vise form når mesterskapet begynner å nærme seg. Det ser man når man leser resultatlistene, det siste rennet vil bli viktig, det er mange om beinet, sier Monsen.

- Har Northug-teamet presset på for at han skal få slippe å gå NM-sprinten?

— Nei, det vil jeg ikke si. Vi har hatt en god kommunikasjon med teamet. Jeg har hatt en dialog med Petter selv. Dette snakket vi om allerede i august. Vi snakket også om det sist uke, før han reiste til høyden.

- Han må prestere

Norge har verdens beste sprintlag, og landslagsledelsen har en svært vanskelig oppgave foran seg når de skal bestemme hvilke fire som skal få gå sprinten.

Under OL ble Finn Hågen Krogh svært skuffet da han ble vraket fra sprinten, etter at han tidligere hadde fått en garanti om at han fikk gå.

- Hvor høyt på listen i NM må Northug komme for at han skal få gå VM-sprinten?

— Det vil jeg ikke spekulere i, det skal jeg ikke si noe om til deg. Vi har sagt at han må prestere. Mye kan skje i en sprint, man kan brekke en stav med 100 meter igjen, og dermed bli nummer seks i stedet for nummer én. Vi tar det som det kommer, sier Monsen.

Dro til Italia tirsdag

Petter Northug dro tirsdag til italienske Seiser Alm for å forberede seg til VM. Planen var at han skulle være der fram til kommende fredag, for så å gå tremila og stafetten under NM på Røros. Nå må han komme tidligere for å gå sprinten også.

— Logistikken er ikke helt spikret, men vi reiser hjem om et par dager. Petter må ha et par økter i lavlandet før NM-sprinten. Det blir ingen optimal oppladning, men vi håper det skal være godt nok, sier Kveen.

(©NTB/Aftenposten)