Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole med ernæring, spiseforstyrrelser og vektregulering som spesialfelt, mener uttalelsene fra landslagssjef Vidar Løfshus tyder på at langrennsmiljøet fortsatt tåler lite åpenhet rundt dette temaet.

— Samsvarer med forskning

Bakgrunnen for saken er Kristine Bruland Svensens (17) og klassekamerat Hans Petter Bøes (17) oppgjør med slankepresset innenfor langrenn. De er elever ved Meråker videregående skole og misliker sterkt det usunne fokuset på mat som verserer blant en del jenter i langrennsmiljøet. Bruland Svensen gir enkelte av dagens stjerner noe av skylden for at unge langrennsjenter får et forvrengt kroppsbilde.

Det siste liker langrennssjef Vidar Løfshus dårlig.

— Fokuset handler om å få i seg nok næring. Vi kan ikke legge skjul på at dette er en aktuell problemstilling i alle utholdenhetsidretter. Ingen i toppidretten ønsker å være feite, men det er ikke det vi fokuserer på. Å gi noen skylda blir helt feil, kommenterte Løfshus til Adresseavisen tidligere denne uken.

Jorunn Sundgot-Borgen mener de to 17-åringenes beskrivelse samsvarer med de resultatene forskning har gitt.

- Fortjener honnør

— Det er 14 prosent av jentene og tre prosent av guttene på toppidrettsgymnas og skigymnas som har spiseforstyrrelser. I tillegg kommer «matsurr», som Bruland Svensen kaller det – de som slanker seg ved å spise for lite, trene altfor mye eller bruke andre metoder, sier Sundgot-Borgen.

Hun viser til idrettshøgskolens forebyggingsprosjekt og erfaringer knyttet til prosjektet, som forteller at mange som «klusser med mat», har internasjonale stjerner som rollemodeller og forbilder.

– Det siste har vi visst lenge, og da er det svært overraskende at langrennsledelsen reagerer slik Vidar Løfshus gjør. Bruland Svensen og Bøe skal ha honnør for at de er sterke og åpent går ut og setter fokus på dette alvorlige problemet. Bruland Svensens uttalelser er balanserte, hun medgir at utøverne er ulikt bygd, men påpeker at startnekt på grunn av for lav vekt hos landslagsløpere sender uheldige signaler. Er det mulig å være uenig i det, spør Sundgot-Borgen.

Løfshus står på sitt

Langrennssjef Vidar Løfshus står for sin uttalelse om at det blir feil å legge skylden på enkeltutøvere.

– Vi jobber i samarbeid med Olympiatoppen med landets aller beste på dette området. Utøvere blir gjennom dette systemet fulgt opp løpende. Vår påstand er at det aldri har vært mer åpenhet rundt problemstillingen enn det er nå, Kristin Størmer Steira valgte eksempelvis å stå frem i fjor. Vi skyver aldri dette problemet foran oss og tar ansvar gjennom holdningsskapende arbeid. Vi bruker mer penger enn noen andre på prosjektet «Sunn Jenteidrett» for å skape de rette holdingene, sier Vidar Løfshus, som legger til:

– Samarbeidet med Olympiatoppen har ført til at vi har fått klare retningslinjer som gjelder for alle idretter. Dersom en utøver ikke er innenfor disse kan det føre til startnekt og i fjor ble én utøver nektet start. Denne ordningen er noe vi er blitt enige om sammen med den ekspertisen i norsk toppidrett som vi rådfører oss med. Dette er banebrytende arbeid som vekker oppsikt utenfor Norges grenser. Det må Jorunn Sundgot-Borgen respektere.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport