— Dette er det beste panelet som har diskutert Oslo-OL 2022. Både ja- og neisiden er til stede med stemmer som har vært svært tydelige i debatten så langt, sier Kjetil Kroksæter.

— Vi forventer høy temperatur og snert i replikkene, legger han til.

Debatten er i regi av Sør-Trøndelag Idrettskrets og Adresseavisen, og du kan følge hele seansen på nett-TV fra klokken 19 i kveld.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Foto: Rune Petter Ness

Det er nå innspurten i OL-spørsmålet starter. Onsdag møtes Høyre for å ta stilling til OL-søknaden, og i midten av oktober vil vi få vite hva regjeringen går for.To av motpolene i kveldens åpne OL-debatt på Clarion Hotel & Congress i Trondheim er fylkesordfører Tore O. Sandvik og tidligere fylkesordfører i Rogaland, Tom Tvedt. Begge representerer Arbeiderpartiet og står på hver sin side i debatten. Vi har stilt dem ti spørsmål.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik:

1. Hvorfor synes du OL i Oslo 2022 er en dårlig ide?

OL er blitt for dyrt, og både Oslo-politikerne og sentrale idrettstopper snakker mer om ekstra penger til byutvikling, integrering og samferdsel i Oslo enn om idrettsaktivitetene. Dette er penger som tas fra det samme budsjettet som finansierer vei, skole, helse og byutvikling i resten av landet.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag.

2. Har vi noen grunn til å tro at et OL i Norge skal gjøre IOC mer demokratisk? Her vil jeg sitere Thorvald Stoltenberg, som også har jobbet med reformer i IOC. Han mener det sterkeste signalet Norge kan sende, er å vrake Oslos OL-søknad: Det vil bli tatt imot som et sjokk i deler av IOC. Om man sitter igjen med Kina og Kasakhstan på søkerlista, så har hele den demokratiske verden sagt at IOC må reformere seg.

3. Burde OL-arenaene vært fordelt over et større geografisk område?

OL har blitt for stort til å arrangeres i én by. For framtiden bør OL, som feks fotball-VM, minst arrangeres i et helt land, evt. som fotball-EM i 2020 — i en verdensdel. Helst ser jeg Norden som søker, siden Finland og Sverige aldri har arrangert vinter-OL.

4. Er det nedskalerte forslaget, blant annet med skøyteløpene flyttet til Hamar, en god ide?

Det eksisterer intet nedskalert forslag. OL-komiteen avviser det, og i søknaden som forplikter Norge er konseptet som før. Om konseptet hadde vært nedskalert før søknaden, ville det ha ødelagt argumentet om behov for anlegg i Oslo, og det knappe flertallet i folkeavstemmingen i byen ville ha snudd om ikke skøytehall på Valle Hovin var med.

5. Er det greit å gi IOC skattefritak når vi ikke klarer å gi norske idrettslag full momskompensasjon?

Nei! Det er ikke under noen omstendighet greit å gi styrtrike IOC skattefritak. At man i det hele tatt vurderer det samtidig som norske idrettslag og frivillige som har tatt ansvar for å bygge idrettsanlegg har fått millionregninger i posten fordi Stortinget ikke gir full momskompensasjon, er provoserende.

6. Hvilken verdi hadde Lillehammer-OL for Norge?

Det var en fantastisk idrettsfest og opplevelse som i seg selv er en verdi. Rent økonomisk og reiselivsmessig har man ikke dokumentert varige effekter. De første fem årene etter OL i 1994 gikk 40 prosent av fullservicehotellene på Lillehammer konkurs.

7. Vil det være riktig av Stortinget å tvinge gjennom et OL-vedtak som har støtte i bare en tredjedel av folket?

Nei, selvfølgelig ikke. Det vil forsterke den samme kritikken som er mot IOC, at arrangementet finner sted i en liten elites interesse. Saken var ikke tema i valgkampen og få partier har landsmøtebehandlet saken, så folkestemningen må lyttes til.

8. Hva synes du om presisjonen og kvaliteten på OL-debatten?

Det mest forstemmende er omtrentlighetene fra deler av idrettsledelsen og ikke minst fra OL-komiteen selv. Det siste er nesten skremmende med tanke på at de ber om tillit til å forvalte 35 mrd kroner på vegne av oss alle.

9. Hva forteller det oss at Paralympics får så lite fokus i debatten?

Det er synd, for blant de gode argumentene for arrangementet er Paralympics. Prestasjonene i Paralympics overgår på mange måter atletene i OL. Tom Tvedt, Birgit Skarstein og Terje Roel er de beste ambassadørene ja-siden har.

10. Hva vil du se mest frem mot om Oslo skulle få OL i 2022?

Store idrettsprestasjoner, og selvfølgelig å få følge de norske og trønderske idrettsutøverne i både OL og Paralympics. Helst ser jeg jo at vi heller bruker pengene på breddeanlegg over hele landet slik at vi kan levere olympiere og paralympiere på toppen av pallen i et forhåpentligvis reformert OL i framtida.

Medlem i idrettsstyret, Tom Tvedt:

1 Hvorfor synes du OL i Oslo 2022 er en god ide?

OL og Paralympics er en god idé for idretten og for landet slik som et VM i 2017 i Trondheim vil være. OL på Lillehammer viste hvilken kraftsamling OL/PL kan gi for fremtidig toppidrett, for frivillighet, for anlegg og for idrettens posisjon i samfunnet. Det ligger store muligheter både for by og land i å utforske hvilke muligheter et så stort arrangement kan gi for byutvikling, næringsutvikling og for kultur.

2 Har vi noen grunn til å tro at et OL i Norge skal gjøre IOC mer demokratisk?

Det viktigste OL og paralympics i Norge kan gjøre overfor den internasjonale idrettsbevegelsen er å gjøre arrangementet mer transparent, økonomisk bærekraftig og mulig å arrangere for andre, mindre land. I tillegg tror vi at vinteridrett har en unik posisjon i Norge og Norden, en lidenskap vi tror vinteridrettene i verden trenger. Men i den store sammenhengen er vårt syn på funksjonshemmede og vår idrettsbevegelses syn på deltakelsen i idrett for mennesker med funksjonsnedsettelser det viktigste av alt.

Tidligere fylkesordfører i Rogaland, Tom Tvedt.

3 Burde OL-arenaene vært fordelt over et større geografisk område? Det konseptet som de samarbeidende kommunene, Oslo og Norges Idrettsforbund har landet på, er et meget godt konsept. Vi har forholdt oss til IOC og IPCs forutsetninger for anleggsplassering og mener at Oslo-området i samarbeid med innlandet er den beste løsningen for OL/PL 2022. 4 Er det nedskalerte forslaget, blant annet med skøyteløpene flyttet til Hamar, en god idé?

Dersom det er større grad av gjenbruk som skal til for at Regjeringen og Stortinget kan støtte søknaden om statsgaranti, er det en god idé. For idrettens del betyr det færre anlegg og færre varige verdier, i og med at behovet for skøytehall i Oslo er stort. Vikingskipet er et fantastisk anlegg og er vårt nasjonalanlegg for skøyter, så det kommer til å bli fantastiske skøyteløp på hamar — om det er dit vi skal.

5 Er det greit å gi IOC skattefritak når vi ikke klarer å gi norske idrettslag full momskompensasjon?

Selvsagt jobber Norges Idrettsforbund for fullt for å gi norske idrettslag full momskompensasjon - helt uavhengig av OL, fordi det er to separate prosesser både i idretten og for staten. Det er en selvfølge at en organisasjonskomité for et OL i Norge skal forholde seg til norske lover på skatteområdet og det vil selvsagt ikke være rom for å drive med «kreativ skatteplanlegging» ved et OL i Norge. De ev. regelendringer som må gjøres med tanke på et OL i Norge vil uansett måtte fattes av myndighetene. Organisasjonskomiteen (OCOG) ved et OL/PL i Oslo vil være et non-profiit-selskap med staten som hovedeier.

6 Hvilken verdi hadde Lillehammer-OL for Norge?

Hvilken verdi har nasjonal stolthet og gleden over å ha fått være med noe så stort? Hvilken verdi har det for Norge at så mange fortsatt, med stolt-het, bærer frivillighetsjakka fra Lillehammer eller ble inspirert til å forsøke å nå sine mål? Hvilken verdi har utviklingen av høgskolen på Lillehammer fra 500 studenter til 5000 studenter, eller at nå finnes Hafjell og Kvitfjell? Hvilken verdi kan man nasjonalt sette på utviklingen av hele Lillehammer-regionen?

7 Vil det være riktig av Stortinget å tvinge gjennom et OL-vedtak som har støtte i bare en tredjedel av folket?

Det er ingen tradisjon i Norge for at det er meningsmålinger som skal avgjøre viktige saker. Stortinget er valgt for å vurdere samfunnsnytten i denne saken, som i mange andre saker.

8 Hva synes du om presisjonen og kvaliteten på OL-debatten?

Vi får de debattene vi fortjener. Idretten har ikke vært gode nok til å løfte fram de gode grunnene til hvorfor vi ønsker oss OL og Paralympics. Samtidig er det trist at mulighetene som vinterleker i Norge kan gi, er blitt redusert til en diskusjon om kostnader og IOCs manglende demokratiske holdninger. Ingen er enten 100 prosent for eller 100 prosent mot; denne debatten har mistet nyansene og det er trist.

9 Hva forteller det oss at Paralympics får så lite fokus i debatten?

Dessverre viser det at bevisstheten både i media og blant befolkningen om viktigheten av paralympics i arrangementet i 2022 er underkommunisert. Paralympics kan øke bevisstheten om de fantastiske muligheter som en aktiv integrering av mennesker med nedsatt funksjonsevne kan få å si for hele samfunnet.

10 Hva vil du se mest frem mot om Oslo skulle få OLi 2022?

Den kollektive stoltheten over å få lov til å vise fram vinter, vinteridrett, den norske idrettsmodellen i praksis og Norge til hele verden. På den måten ønsker vi hele verden velkommen til en 30 dagers fest som konsekvens av sju års langsiktig arbeid.

Følg debatten på nett-TV fra Trondheim på våre nettsider i kveld!