SANDVIKA: Det norske fotballandslaget generelt og trener Per-Mathias Høgmo spesielt har opplevd å bli sablet nord og ned på sosiale medier og av de som kaller seg fotballeksperter og de som er fotballeksperter.

Pipekonserten

  • Publikum på Ullevaal pep etter det ydmykende tapet mot Hviterussland onsdag.

  • Fotballjournalist og TV-kjendis Jon Hartvig Børrestad ber Høgmo gå av.

  • I en nettundersøkelse på VG er det bare 3 prosent som mener at Høgmo er rett mann for landslaget.

  • Et utall av mer eller mindrende hetsende og hånende innlegg på Facebook og Twitter.

Den, for øyeblikket, utskjelte landslagstreneren lar seg ikke påvirke.

— I dette spillet handler det om å ikke la seg bringe ut av fatning hverken når det går godt eller dårlig. Akkurat nå handler alt om å forberede seg best mulig til kamp mot Tyskland.

Han ble på pressekonferansen i Sandvika torsdag ettermiddag bedt om å komme med en melding til tvilerne.

— Man skal alltid se bak resultatene. Vi var alle veldig skuffet etter playoff-kampene mot Ungarn. Nå handler det om en ny kvalik. Det er opp til oss å vise gjennom denne at vi klarer å skape entusiasme og tro på laget, sa Høgmo.

- Forskjell på treningskamp og kvalikkamp

TV 2-profil Jon Hartvig Børrestad var blant dem som langet ut etter at Høgmos mannskap ble pepet av banen etter tapet mot Hviterussland på Ullevaal i går. Men Høgmo står på sin side ved at en treningskamp er en treningskamp. Det er nå alvoret starter.

— Tyskland er verdens beste fotballag, som har utvilket en ekstrem spillerstyrke. Det blir en annen kamp i den forstand at vi vil bli ekstremt utfordret i forsvarsleddet. Det blir en helt annen kamp faglig sett, sier Høgmo.

Han forstetter:

— Treningskamp er noe helt annet enn en kvalik-kamp. Det så vi også foran forrige kvalik (EM-kvalifiseringen), at når den kom dro det seg til og vi toppet laget fra a til å, sier Høgmo.

Skadeforfall

Landslagssjefen er klar på at forsvarsspillet blir viktig i kampen mot fotballstormakten Tyskland søndag. Da kommer det ubeleilig at blant annet Omar Elabdellaoui måtte melde skadeforfall. Det samme har Vegard Forren, som de siste par årene har vært selvskreven i forsvaret.

Per Ciljan Skjelbred og Håvard Nordtveit er på bedringens vei. Jørgen Skjelvik har pådratt seg en lårskade og forlater troppen. Inn Kommer Ruben Yttergård Jenssen. Alexander Søderlund sliter også med en akillesskade.

— Situasjonen rundt skadeforfallene er litt mer krevende enn vi skulle ønske. Utfordringen blir å finne en firer som fungerer best på kort sikt inn mot Tyskland, men også videre, sier Høgmo.

Lista er lagt. Etter målsettingen skal Norge klare å kvalifisere seg til VM om to år.

— Kampen i går var under pari. Jeg har egentlig ikke noe mer å tilføye der. Vi har all fokus og energi rettet mot Tyskland nå, sier Per-Mathias Høgmo på en pressekonferanse i dag.