BERGE-BAYRAMOV 1-1 (Berge vinner fordi han tok siste poeng)

RIO DE JANEIRO/OSLO: Stig-André Berge (33) sikret søndag Norges tredje OL-medalje, med bronse i bryting.

Det stod 0-0 etter første omgang, men 30 sekunder ut i andre omgang fikk Bayramov ett poeng. Det tok imidlertid ikke lang tid før Berge utlignet forspranget.

Begge poenget ble gitt som straff for passivitet. Med sluttresultatet 1-1 kunne Berge juble for bronsen, siden han tok det siste poenget.

- Det var en utrolig følelse å stå på pallen. Jeg nøt det skikkelig, sier Stig André Berge etter å ha mottatt bronsemedaljen. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Bayramov er verdensmester fra 2011. Dermed er det ingen tvil om at Berge sto for en enorm prestasjon.— Det har vært mange tunge år, og det er sinnssykt deilig. Dette er som et gull for meg. Jeg har jobbet steinhardt for dette i mange år. Mange mistet troen etter London da jeg røk rett ut, sier Berge til TV 2, før han legger til med et smil:

Etter at han sikret bronsefinalen, og også etter bronsefinalen, pekte Berge mot himmelen for å hedre sin avdøde mor.

Etter konkurransen spurte Aftenposten om Berge hadde en beskjed til moren.

— Mamma, vi klarte målet vårt, svarer Berge.

Derfor kaster brytetrenerne ut kosedyr under OL-kampene: - Et bra virkemiddel.

Fikk marerittbeskjed

Den norske bryteren mistet nemlig moren Anne Elisabeth Berge til kreften i vinter. I et intervju med Aftenposten denne uken fortalte Berge at moren alltid støttet ham i brytesporten, og at han hadde kommet til Rio for å fullføre deres felles mål.

Fortalte om tatoveringen han skaffet seg etter morens død: - Jeg er i Rio for å fullføre målet vårt.

Stig-André Berge fant frem et norsk flagg i jubelscenene. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Da han var på en turnering i Tyrkia i vinter, fikk Berge den type telefonanrop vi alle frykter. Moren hadde vært kreftsyk i et par år allerede. Likevel kom beskjeden om at hun plutselig lå for døden som et sjokk.— Hun hadde ikke vært helt åpen overfor oss, fordi hun ville skåne oss. Jeg takker mamma for det. Det er brutalt å få en slik beskjed uansett, sa han.

Berge rakk hjem for å ta et siste farvel før moren døde. Ved sykesengen lovet han moren at han skulle vinne en OL-medalje for henne, og hele familien.

Og i OL-arenaen søndag hilset han altså til moren sin igjen - som bronsevinner i OL. Han hadde holdt det han lovet.

Fikk ny sjanse etter kvartfinaletap

Berge mistet sjansen på gullmedaljen tidligere søndag, da han tapte for japaneren Shinobu Ota i kvartfinalen.

Etter det nederlaget havnet Berge i en oppsamlingsturnering med bronsemedaljen i potten. Berge tok seg til bronsefinalen mot Bayramov etter å ha beseiret kasakhstaneren Almat Kebispajev.

Etter den seieren fikk Berge kun en snau halvtime pause før han skulle ut i bronsefinalen. Det var imidlertid nok hvile for Berge. Det virket som at 33-åringen fra Rødtvedt i Oslo holdt koken best, og han klarte altså å få poenget han trengte for å sikre bronsen.

Landslagstrener Fritz Aanes hyller bronsevinnerens personlighet.

— Han er den mest sympatiske og glade personen i hele verden. Han er et forbilde for hele gruppen, sier Aanes til Aftenposten.

Gullfinalen ble forøvrig vunnet av Ismael Borrero Molina fra Cuba. Shinobu Ota fra Japan, som slo ut Berge i kvartfinalen, tok sølvet.

Berge kvalifiserte seg til OL også i 2008 og 2012, men Oslo-bryteren røk ut tidlig ved begge anledninger.

Vurderer nytt OL

– Jeg har ikke stått på toppen av pallen ennå, så vi får se. Så lenge jeg føler at jeg ikke har gitt nok på brytematta, kan jeg fortsette, men det er mye som skal klaffe.

– Det er mye som skal klaffe. Sponsorer skal være med videre, og familien må ha lyst til at jeg skal fortsette. Jeg er 33 år nå, og det er kanskje på tide at jeg blir litt mindre egoist, la Berge til.

Hvis han bestemmer seg for å satse videre, er det neste OL som er målet.

– Jeg går fire år eller ingenting, sa han.