12. juni er det åpningsseremoni for tidenes første European Games i Baku, Aserbajdsjan. Kontroversene står i kø før mesterskapet.

Fra flere hold uttrykkes det nemlig misnøye med menneskerettighetene i landet. Ifølge Reporters Without Borders årlige rapport er Aserbajdsjan på en 160. plass av 180 land på listen over land der pressefriheten står sterkest.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har skrevet en rapport om kneblingen av regjeringskritikerne i landet. Dagen før åpningsseremonien 11. juni skulle Amnesty etter planen presentere rapporten på en pressekonferanse.

BAKGRUNN: Derfor drar ingen norske journalister for å dekke mesterskapet.

Nå har imidlertid organisasjonen blitt nektet adgang til Aserbajdsjan.

— Det er paradoksalt at Amnesty har lansert en rapport som handler om at regjeringskritikere blir stilnet, og så får vi ikke tillatelse til å komme inn i Aserbajdsjan for å lansere nettopp denne rapporten, sier nettredaktør i Amnesty Norge Lene Christensen til Aftenposten.

— Vi synes det er veldig synd. Vi skulle gjerne vært i Baku, fortsetter hun.

— Terrorregime

I Amnesty-rapporten kommer det frem at alle organisasjoner som jobbet med menneskerettigheter, om lag 20, har blitt lagt ned.

Videre hevder organisasjonen at flere aktivister har blitt fengslet, og at noen til og med har måttet flykte landet.

Blant annet har bloggeren Abdul Abilov, som var administrator på en regjeringskritisk Facebook-side, ble for eksempel dømt til fem års fengsel.

— Det er et terrorregime – alle er redde, sier Turgut Gambar, som erstyremedlem i NIDA-bevegelsen, ifølge Amnesty.no.

— Angrep på NIDA har sendt en klar beskjed til andre aktivister – hvis myndighetene kan knuse NIDA, en gruppe med utdannede og intelligente ungdommer, så kan de gjøre alt med enhver som tør å snakke ut, fortsetter Gambar.

- Ingen blir forfulgt

I et intervju med BBC tidligere denne måneden kom Hikmat Hajiyev, en talsmann for Aserbajdsjans utenriksdepartement, med en helt annen oppfatning.

— Ingen i Aserbajdsjan blir rettslig forfulgt basert på han eller hennes politiske overbevisninger eller aktiviteter. Loven og domstolens fulle selvstendighet er også garantier i Aserbajdsjan, sa en Hajiyev.

Aserbajdsjans president Ilham Aliyev er ikke en favoritt blant menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: REUTERS

I september 2014 skrev landets president Ilham Aliyev at de europeiske lekene vil «tillate Aserbajdsjan å bemerke seg igjen i hele Europa som en sterk, voksende og moderne stat».Det er som kjent et helt annet inntrykk enn Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner sitter igjen med.

— I stedet for å styrke målene om pressefrihet og menneskeverd som ligger nedfelt i det olympiske charteret, så vil arven etter disse lekene væreå fortsette åoppmuntre autoritære myndigheter verden rundt til å se på store sportsarrangementer som en billett til internasjonal prestisje og respekt, sierDenis Krivosheev, Amnesty Internationals visedirektør for Europa og Sentral-Asia.

Oppfordrer ikke til boikott

Norge sender 53 utøvere til Baku, men Amnesty oppfordrer ikke til en boikott av arrangementet.

Lene Christensen, nettredaktør i Amnesty Norge. Foto: Amnesty

— Vi tar ikke stilling til om Norge bør delta. Vanligvis oppfordrer ikke Amnesty til boikott, og anser heller dialog som et viktig virkemiddel for å sette menneskerettigheter på dagsorden, sier Lene Christensen i Amnesty Norge.

— Vi håper i stedet at norske sportsledere som reiser til Baku kan bruke anledningen til å ta opp situasjonen rundt menneskerettigheter, og at de er klar over hvilket land de reiser til, og ikke lar seg blende av fasadepussingen aserbajdsjanske myndigheter har drevet med i opptrappingen til arrangementet.

- Norge sier at Aserbajdsjan er greit

Prestisjen i European Games ser ikke ut til å kunne måle seg med olympiske leker, hvert fall ikke ennå. Blant de mest kjente utøverne som representerer Norge i Baku er bryteren Stig André Berge og fekteren Bartosz Piasecki.

Halvor Lea, medierådgiver i Norges Idrettsforbund, er på plass i Baku sammen med den norske troppen. Han forteller at det aldri var aktuelt å ikke sende en tropp på bakgrunn av den poltiske situasjonen i landet.

— Vi har som offisiell «policy» at vi følger norske myndigheters bestemmelser. Derfor drar vi når myndighetene i Norge sier at Aserbajdsjan er greit, sier Lea til Aftenposten.

Fekteren Bartosz Piasecki er blant nordmennene som deltar i Baku. Foto: NTB SCANPIX

— Hva legger du i «greit»?- Norge har jo en bilateral dialog med Aserbajdsjan. Statoil er her, Eurovision har blitt arrangert her og Magnus Carlsen har vært her og konkurrert. Vi er ikke politikere, det er idrettspoltikerne og poltikerne som forholder seg til den politiske dimensjonen, sier Lea.

Han forteller om «rolige, normale forhold» i Baku, og at troppen ikke har fått politibeskyttelse, som Magnus Carlsen fikk da han spilte en storturnering i Shamkir i april.

Lea forteller også at de norske utøverne kjenner godt til situasjonen i Aserbajdsjan.

— Vi har sendt ut et notat fra ambassaden, som omtaler kultur, politikk og sosiale forhold. Vi har også kommunisert til troppen at de med spesiell interesse for dette bør ta kontakt med Amnesty, Helsingforskomiteen, eller andre organisasjoner.

PS. Det blir rapportert om at aserbajdsjanske myndigheter har brukt enorme summer på å finansiere mesterskapet. Ifølge BBC skal kostanden være på en sum i verdi av 9,4 milliarder kroner. Den olympiske stadionen skal alene ha kostet 4,7 milliarder kroner.