SØGNE: — Dette er Høyre sin skyld. Hadde de vært tydelige, så hadde KrF stemt med dem, sier ordfører Astrid Hilde (Ap).

Etter at kommunestyret har avgitt sine stemmer, er det klart at det ikke blir noe av K3; Kristiansand, Søgne og Songdalen.

- Nå ligger reformen død, konstaterer Astrid Hilde.

Det vil si: - Den dukker nok opp igjen, men ikke med de samme gulrøttene som i denne omgang, sier hun.

- En fallitterklæring

Charlotte Høyland (Frp) kalte det en falitterklæring at flere av politikerne stemte imot sin egen overbevisning, og dermed bidro til neiflertallet.

Charlotte Høyland (Frp) er sterkt kritisk til representantene som stemte imot sin egen overbevisning. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Da lurer jeg på hva de har i kommunestyret å gjøre, sier hun.Blant de som stemte imot sin overbevisning var de tre representantene fra KrF.

Neiforkjemperne var selvsagt strålende fornøyde med utfallet.

- En gledens dag for demokratiet, sier Kenneth Harbak i Nei til K5 (og K3).

Kenneth Harbak i Nei til K5 var strålende fornøyd med utfallet av onsdagens kmmunestyremøte i Søgne. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Søgne skal klare seg fint alene i fremtiden, mener han. - Det vil alltid være utfordringer, men de skal vi klare å løse på en god måte også fremover, og søke samarbeid der det er nødvendig, sier Harbak.

Mostanderne av reform var rimelig sikre på seieren før møtet tok til.

— Hvis det ikke dukker opp et troll i eske, som det har gjort hele tiden i denne saken, så blir planene om sammenslåing parkert i kveld, sa Lajla Elefskaas, som fikk gjennom at det skulle være folkeavstemning om reformen.

- Det er vi som bestemmer

Og nettopp folkeavstemningenble av flere trukket frem som avgjørende for deres standpunkt i løpet av debatten.

— Jeg vil lytte til folket. Vi må belønne de som stemmer. Jeg tror det blir 18-9, sa Roy Fardal (H).

Siste: Songdalen sier ja til sammenslåing med Søgne og Kristiansand

Finn Abrahamsen, Lajla Elefskaas og Bjørg Bjørsvik mener Søgne er best tjent med å stå alene, og følger debatten fra tilhørerbenken. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Andre, som Bernt Daland i Frp, minnet de andre om hvem det er som bestemmer i kommunen.

— Det er oss, det er vi 27 representanter som står ansvarlige. Jeg ber dere i dag vise hvem som bestemmer i denne kommunen. Vi er ansvarlige for den jobben administrajsonen gjør, påpekte han.

Knut Henriksen (Ap) gjorde det klart at han stemte i tråd med sin overbevisning til tross for resultatet av folkeavstemningen.

— Vi har et representativt demokrati. Og jeg vil ikke bli tvunget til å stemme noe annet enn det jeg står for. Jeg er overbevist om at det er uheldig for Søgne å stille seg utenfor fellesskapet, sa han, og la til at han trodde utgiftene i kommunen ville øke.

Vil ha Søgne med i K3

Varaordfører Egel Terkelsen (Frp) foreslo at Søgne gikk inn i forhandlinger sammen med Kristiansand og Songdalen om et K3, men ble altså nedstemt.

I stedet for ble det flertall forfellesforslaget som Høyre lanserte i formannskapet.

Med 16 mot 11 stemmer besluttet kommunestyret å "legge det klare rådet ved folkeavstemningen til grunn", og avslutte prosessen hva angår kommunesammenslåing.

- Handler om fremtiden

Bjørn Egeli (Ap) mener reformen handler om hvordan man bygger strukturen i Søgne for fremtiden.

- Jeg har ofte vært forundret over hvor sikre noen har vært på hvordan fremtiden ser ut. Samtidig har det vært mye følelser i debatten. Kanskje det er sånn at hvor kommunegrensa går, er viktigere enn hvordan vil skal løse fremtidens utfordringer, sier Egeli.

Arbeiderparti-benken konfererer i pausen. T.v. sitter Aslaug Bakke, stående Heidi Johansen og ordfører Astrid Hilde. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Han ga også et stikk til Høyre: — Det virker som Høyre venter på at noen andre skal løse dette for dem, og så sier de at det kommer nye tog. Ja, men da blir det mindre lokaldemokrati og mindre mulighet til å påvirke, sier Bjørn Egeli.

Bjarne Berntsen Lieng (Sp) kom med en bredside mot ordføreren under debatten, og kalte reformarbeidet for "dette spetakkelet her":

— Jeg mener bestemt at om vi skal ha respekt for folket, så sier vi nei. Det er synd at noen lager så mye rabalder at vi klarer å splitte en hel kommune, da lager vi ris til egen bak, mente han.

Slik stemte de

De som stemte for formannskapets innstilling, var KrF (3), V (2), Sp (1), SV (1), MDG (1), Ap-representantene Aslaug Bakke, Frode Henden, Kristin Upsal og Magne Haugland, samt de fire Høyre-representantene Jack Andersen, Roy Fardal, Oscar Lohne og Helge Reisvoll. I alt 16 stemmer.

For Frp-forslaget om å gå i forhandinger med K3 stemte samtlige i Frp (5), Høyres gruppeleder Tom Løchen og Jan Stubstad, og Ap-representantene Astrid Hilde, Bjørn Egeli, Knut Henriksen og Heidi Johansen. I alt 11 stemmer.