— Vi må erkjenne at vi ikke får til en juridisk bindende avtale i København. Men vi ønsker en politisk bindende beslutning som kan resultere i en juridisk avtale så snart som mulig, sier Norges forhandlingsleder, statsråd Hanne Bjurstrøm (Ap).Dragkampen om innholdet i en slik politisk beslutning startet allerede i Barcelona. Utviklingslandene krever blant annet større utslippskutt fra de rike landene og penger til forebygging av klimaskader i fattige land.

Det er ventet rundt 40 statsoverhoder eller regjeringssjefer til møtet i København, opplyser FNs klimasjef Yvo de Boer. Et politisk vedtak som mange statsledere stiller seg bak, vil gi sterke føringer for en juridisk bindende avtale.

Møtet i Barcelona denne uka var den siste forhandlingsrunden før klimamøtet i København fra 7. til 18. desember. Møtet var preget av skjerpede motsetninger mellom rike og fattige land. Afrikanske land boikottet forhandlingene i nesten to døgn, med krav om at de rike landene må påta seg større utslippskutt.

I tillegg til de politiske motsetningene kommer kompliserte avtaletekniske spørsmål, som en ikke rekker å få på plass før København-møtet. (©NTB)