KRISTIANSAND: – Det var en politistudent på fritida som ble obs på to personer ved minibanken. Han synes at de hadde påfallende adferd og ble stående for å observere, forteller Geir Hansen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Fulgte etter skimmere

Studenten er til daglig i tjeneste ved politiet i Kristiansand. Han sjekket minibanken, men uten å finne noe galt.

– Han fulgte etter dem til en bil i nærheten. De satte seg inn og studenten kikket inn da han gikk forbi. Han skjønte kjapt at de forberedte skimming og varslet da politiet, fortsetter Hansen.

Politiet rykket raskt ut og kunne pågripe to menn i midten av 30-årene fra Bulgaria og Tsjekkia. Under et lukket fengslingsmøte i går ble mennene fengslet i fire uker, to av dem med brev— og besøksforbud. De holdes ved et fengsel i Telemark.

Holder kortene tett

Etterforskningsleder Hansen kan ikke gå inn i sakens detaljer og vil ikke bekrefte nøyaktig hvilket utstyr som er tatt i banken.

– Det er flere deksler med skimmingutstyr som er beslaglagt, kan imidlertid Hansen bekrefte. Politiet innhenter nå en del informasjon om mennenes aktiviteter i landet, deriblant data om mennenes teletrafikk.

– Det tyder ikke på at de er kjent av oss, men det gjenstår å undersøke om de er kjent av utenlandsk politi, sier Hansen.

Skimming flere steder

De siste månedene er butikker og minibanker både på Østlandet og Vestlandet utsatt for utstrakt skimming. På Sørlandet er siste tilfelle av organisert skimming da det ble montert slikt utstyr inne på Barneland ved Sørlandssenteret.

– Har politiet fått inn anmeldelser som er blitt svindlet i Kristiansand?

– Foreløpig har vi ikke fått melding om anmeldelser, men vi holder tett kontakt med bankene, sier Hansen.

Kom trolig til Larvik

Ting tyder på at mennene kom til landet med Color Line sin ferje fra Hirtshals til Kristiansand for ei uke siden. Hvor mennene har vært i løpet av den uka, kan politiet ikke bekrefte.

Heller ikke hvorvidt skimmingutstyret kan sende kortdata trådløst eller om kortdata må kobles til en datamaskin for å hentes ut, kan politiet bekrefte.