Riyadh — Etter at han ble statsminister, har Haniyeh etter min mening gitt uttalelser som beveger seg ytterligere i retning av det som er verdenssamfunnets krav, sa Støre etter at han i går møtte den palestinske statsministeren i forkant av toppmøtet i Den arabiske liga i Riyadh.Haniyeh takket for at Norge har vist forståelse for «det skrittet palestinerne har tatt sammen».- Haniyeh understreket at det viktigste nå er å få slutt på kaoset og få etablert lov og orden. Han og president Abbas har derfor opprettet et felles sikkerhetsråd for en enhetlig styring av sikkerhetsstyrkene, fremholdt Støre etter møtet med den palestinske statsministeren. FØRSTE INVITASJON.

Det er første gang en norsk utenriksminister deltar på et toppmøte i Den arabiske liga, og Støre hadde i går kveld også møter med palestinernes president Mahmoud Abbas og kolleger fra flere andre land.- Invitasjonen til toppmøtet er et uttrykk for at Norge tas på alvor. Det er det grunn til, og det er bra, sier Støre. Invitasjonen dukket opp noen dager etter at Norge normaliserte forholdet til den palestinske regjeringen og statssekretær Raymond Johansen møtte palestinernes statsminister Ismail Haniyeh. Men Støre vil ikke spekulere på om dette er årsaken til invitasjonen.- Invitasjonen betyr at vi er ønsket, og at det er viktig for dem at vi er der, sa Støre til NTB på flyet på vei til Riyadh.Utenriksministeren mener det er Norges langvarige forhold til regionen, arbeidet med å finne fredelige løsninger, rollen i giverlandsgruppen og støtten med å få til en samarbeidsregjering som ligger bak invitasjonen. INGEN døråpner.

Støre vil ikke legge for stor vekt på betydningen av at Norge var første vestlige land som møtte palestinernes statsminister. - Jeg tror ikke jeg skal overdrive rollen som døråpner. Nå er det slik at de fleste sentrale land kan gå inn dører selv. Men det er også slik at Norge med sin store erfaring i regionen og vårt nære kjennskap med sentrale aktører har vurderinger i denne situasjonen som er nyttige for andre, mener utenriksministeren. Arabiske utenriksministre vedtok mandag at toppmøtet i Den arabiske liga skal ta opp igjen det saudiarabiske fredsinitiativet fra 2002, uten endringer. Men Israel og USA krever endringer i avtalen før eventuelle forhandlinger med palestinerne. ENIGHET om SAMTALER.

I går ble imidlertid Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas enige om å møtes til jevnlige samtaler. Utenriksminister Jonas Gahr Støre hilser nyheten velkommen:- Dette er en oppfølging av diplomatiet til USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Hun understreker betydningen av at de har jevnlige møter. Jeg er enig i at det er positivt, sier Støre.- Hva konkret kan komme ut av nye møter mellom Abbas og Olmert nå? - Vel, det er i hvert fall vanskelig å se at noe kommer ut av at de ikke møtes. Jeg tror at det må være et grunnlag for at de to har forpliktet seg til en fremdrift. Hva den fremdriften er og hva slags arbeidsplan de skal ha, er uklart. Men at de to lederne tar ansvar, tror jeg er viktig, sier Støre. ©NTB