GREEN BAY: På et valgmøte i den viktige svingstaten Wisconsin foreslo Obama dyptgripende reformer for å få slutt på måten markedet har operert på som har ført USA ut i den verste finanskrisen siden krakket i 1929. Obama sier at han vil hindre nye lignende kriser ved å stanse innflytelsen til lobbyistene, styrke tilsynsorganene, slå ned på offentlige kontrakter som gis uten konkurranse, og gjøre staten mer åpen.

— Uansett hvilken løsning vi lander på denne uka, er det helt avgjørende at vi setter i gang jobben med å reformere politikken og staten som har ansvaret for at dette skjedde i det hele tatt, sa han til 6.000 tilhengere i Green Bay.

Han sa at en etikk som preges av mangel på ansvar har feid gjennom staten, og at McCain, som har sittet 26 år i Washington og i stor grad har gått imot regulering og statlig innflytelse, er en del av problemet.

Les også: Kongressen vil ikke la seg presse til avtale

Uavhengig tilsyn

McCain la på sin side fram sitt forslag til en uavhengig komité som skal overvåke redningsaksjonen som Det hvite hus ønsker å iverksette og som kan komme til å koste så mye som 1.000 milliarder dollar.

Han foreslår at en slik komité kunne bestå av for eksempel milliardæren Warren Buffet, som støtter Obama, Mitt Romney og New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

McCain mener at forslaget til Det hvite hus gir finansministeren for mye makt slik det nå foreligger.

— Dette arrangementet gjør meg svært urolig. Vi snakker om en trillion dollar av skattebetalernes penger. Det er ikke nok å si, stol på oss, sa McCain på et møte med irskamerikanere i Pennsylvania.

Tar ledelsen

Nye meningsmålinger tyder på at finanskrisen har bidratt til å styrke Obama. Ifølge CNNs siste måling har Obama nå støtte av 51 prosent av velgerne, mens McCain støttes av 46 prosent.

På den forrige målingen til CNN lå de to kandidatene likt, med 48 prosent hver.

Målingen viser også at dobbelt så mange amerikanere legger skylden for krisen på republikanerne som på demokratene. 47 prosent mener republikanerne er ansvarlige, mens 24 prosent skylder på demokratene.

Ifølge målingen mener også et flertall nå at Obama ville være bedre til å håndtere økonomien enn McCain, med en margin på 10 prosentpoeng.