DENVER: – Jeg er beæret av å være her i kveld. En stolt mor. En stolt demokrat. En stolt amerikaner. Og en stolt tilhenger av Barack Obama. Mine venner, det er på tide å ta tilbake landet vi elsker, åpnet Clinton sin tale med.

Hillary Clinton skulle så gjerne ha holdt avslutningstalen på landsmøtet, men etter å ha tapt den bitre nominasjonskampen mot Barack Obama, ble det ikke slik.

Clinton var lenge soleklar favoritt til å bli Demokratens presidentkandidat. Tirsdag kveld fikk hun en varm velkomst av jublende landsmøtedeltakere da hun gikk på scenen i Pepsi-senteret i Denver for å gi sin støtte til rivalen.

Samme lag

— Enten dere stemte for meg eller for Barack, er tiden kommet for å stå samlet som ett parti med ett formål. Vi er på samme lag, og vi har ikke råd til å bli sittende på sidelinjen, sa hun til stormende jubel fra tusener av delegater som viftet med plakater med hennes navn.

Hillarys tale kan bli kan bli avgjørende for Obamas kamp om Det hvite hus. Senatoren fra New York spiller en nøkkelrolle i å overtale sine tilhengere til å legge striden fra i vår bak seg og slutte opp om Obama som partiets presidentkandidat.

Vippestater

— Dette var en strålende tale. Hillary gjorde en strålende jobb. Hun viste at hun er en sterk støttespiller for Barack Obama. Dette var nok til å overbevise tvilerne og samle partiet, sier en delegat fra San Jose i California, Tony Alexander, til NTB på vei ut fra Pepsi-senteret etter talen.

Obama trenger sårt Clintons tilhengere for å vinne kampen om Det hvite hus. Spesielt hvite arbeiderklassevelgere, som er hennes mest trofaste tilhengere. Disse velgerne holder nøkkelen til seier i avgjørende vippestater som Pennsylvania og Ohio.

Skrøt av Michelle

I talen som ble holdt på dagen 88 år etter at det ble innført stemmerett for kvinner i USA, skrøt Hillary også av Michelle Obama.

— Alle som så Michelles tale i går, vet at hun vil bli en strålende førstedame, sa senatoren fra New York som ble introdusert av datteren Chelsea

Partiledelsen håper talene til Hillary og Bill Clinton på landsmøtet vil overbevise mange av dem. Meningsmålinger viser at kun halvparten av dem som stemte på Clinton i vår, er sikre på at de vil stemme Obama i november.

Ville høre talen

— Jeg tror ikke dette er folk som ikke kommer til å stemme på Obama, dette er folk som er tålmodige og som sier at de vil høre Hillarys tale først, sier, Joe Lockhart, tidligere pressetalsmann for president Bill Clinton, til NTB.

Utviklingen på meningsmålingene de neste ukene vil vise om han har rett.

Clinton kom i talen også med en direkte appell til de bitreste av sine tilhengere om å slutte opp om Obama. Hun spurte om de hadde vært med i valgkampen bare for henne, eller også for mødre på minstelønn eller soldater uten helsetilbud.

- Aldri stemme på Obama

Men trass i Clintons bønn om å støtte Obama, synes det klart at mange ikke vil gjøre det. De kommer heller til å velge sofaen eller republikanernes John McCain.

— Hillary er utrolig. Hun har mer klasse i lillefingeren enn Obama og hans kone har til sammen, sier Jackie Bechtol (68) fra Colorado Springs til NTB.

— Jeg vil aldri stemme på Obama, jeg stemmer på McCain i november fordi jeg vet at han er patriot som elsker landet, og han er en helt, sier Bechtol som har Hillary-buttons over hele skjorta.

— Hillary er lojal mot partiet, og hun sier det hun må si for å oppnå forsoning. Men det må ikke jeg, sier Bechtol.