OSLO: 26. oktober starter massevaksineringen mot svineinfluensa i Tyskland, skriver Aftenposten.no. Men vaksinen er svært omstridt. Kritikernes fokus har særlig ligget på tilsetningsstoffet skvalen, som skal forsterke vaksinens virkning, og på konserveringsmiddelet Tiomersal, som inneholder kvikksølv.

Tyskerne snur

Denne uken ble det klart at det tyske forsvaret trosser landets helsemyndigheter og bestiller en annen vaksine enn tyskere flest skal få. Forsvaret vil ha en vaksine uten tilsetningsstoffer, produsert av legemiddelprodusenten Baxter, skriver Die Welt.

Nå arbeider tyske helsemyndigheter med å skaffe alternativ vaksine også til gravide kvinner, skriver avisen, ifølge Aftenposten. Tilbudet vil trolig være på plass i slutten av november.

Vaksine-kommisjonen vil at gravide kvinner får vaksine uten tilsetningsstoffer, inntil man har bedre dokumentasjon på hvordan tilsetningsstoffene virker på denne gruppen, fastslår Die Welt.

Norge vurderte Baxter-vaksine

New Zealand, Storbritannia og Irland er blant de land som har kjøpt influensavaksine uten de omstridte tilsetningsstoffene Tiomersal og skvalen. Denne vaksinen heter Celvapan og produseres av legemiddelfirmaet Baxter. Den ble godkjent av EMEA (The European Medicines Agency) 2. oktober, skriver Le Monde.

Norge har bestilt 9,2 millioner doser av vaksinen Pandemrix fra GlaxoSmithKline, til en pris av 640 millioner kroner.

— Vurderte norske helsemyndigheter å kjøpe Celvapan for å unngå kvikksølv og skvalen?

— Baxter leverte anbud og var med i vurderingen. Men totalt sett hadde GlaxoSmithKline et bedre anbud, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Tilsetningsstoffene ble ikke tillagt avgjørende vekt. Det viktigste var å sikre landet en vaksine med garantert virkning, forklarer hun.

— På dette tidspunktet hadde Baxter dårligere dokumentasjon på virkning enn GlaxoSmithKline, sier Nøkleby.

Omstridt kvikksølv

1. januar 2008 ble det forbudt å bruke kvikksølv i Norge. For svineinfluensavaksinen gjorde man et unntak: Av hensyn til distribusjonen valgte man å bruke flerdoseglass. Dermed trengte man et konserveringsmiddel og valgte å godta kvikksølvforbindelsen Tiomersal.

Hver dose av den "norske" vaksinen Pandemrix inneholder 5 mikrogram Tiomersal, som igjen inneholder 2,5 mikrogram kvikksølv.

— Det er forsvinnende lite. En 60 kilo tung kvinne i fruktbar alder får i seg minst 6 mikrogram kvikksølv i uken - gjennom kosten, sa forsker Christian Syvertsen i Legemiddelverket til Aftenposten.no tirsdag.

Hanne Nøkleby avviser at det skal være verre å injisere kvikksølv enn å spise det.

— Nei, dette stemmer ikke. Etylkvikksølv som injiseres, skilles ut mye raskere fra kroppen enn det metylkvikksølv man får i seg gjennom kosten, svarer divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Omstridt skvalen

Vaksinen inneholder også tilsetningsstoffet skvalen, som er med for å styrke immunreaksjonen som gjør at vaksinen narrer kroppen til å lage antistoffer mot svineinfluensa.

Ifølge forsker Christian Syvertsen får man ikke med seg mer skvalen ved å bruke vaksinen enn man får ved å spise en spiseskje olivenolje. Han avviser at det medfører noen fare.

— Skvalen i vaksine er gitt til over 40 millioner mennesker. Kliniske forsøk med tett oppfølging av over 50.000 mennesker har vist at det ikke utløser autoimmune sykdommer, sier han.

— Riktignok er det observert autoimmune følger hos mus som har fått injisert 0,5 ml ren skvalen og andre oljer i bukhulen. Men dette tilsvarer en dose på 2 kg ren skvalen i bukhulen på et menneske på 75 kg. Jeg legger mer vekt på data fra vaksinasjon av millioner av mennesker enn data fra museforsøk med doser og formuleringer som er helt forskjellige, sier Syvertsen.