Terningen på «Kautokeino-opprøret» har trillet på både 4, 5 og 6 i landets aviser torsdag, men en ting er alle anmelderne enig om: Anni-Kristiina Juuso gjør den sterkeste prestasjonen i dramafilmen.

Blant mange store

Og det er ikke enkelt å stikke seg ut i film der brorparten av de største rollene er besatt av Skandinavias beste skuespillere.

Både Mikael Persbrandt, Jørgen Langhelle, Bjørn Sundquist, Michael Nyqvist og Mikkel Gaup spiller alle i «Kautokeino-opprøret», men ingen av de kan måle seg med innsatsen til finlenderen Anni-Kristiina Juuso, konkluderer norske filmkritikere.

VG knaller til med en sekser på terningen og mener Juuso er fenomenal i rollen som opprørslederen Elen Skum.

— Blant mange og glitrende rolleprestasjoner, står Anni-Kristiina Juuso fremst, skriver Verdens Gang.

Sentral pådriver

Dagbladet som mener «Kautokeino-opprøret» holder til terningkast fire, fremhever også Juuso og syntes hun lager en troverdig figur.

I «Kautokeino-opprøret» spiller Anni-Kristiina Juuso kvinnen Elen Skum som var en sentral del av oppstanden på samebygda i 1852. Hun regnes som en av pådriverne til boikotten av handelsmannen Carl Johan Ruth (spilt av Mikael Persbrandt) og hans spritsalg som førte til mange ødelagte hjem i Kautokeino for 150 år siden.

I tillegg var Skum en av de som gikk i mot den tradisjonelle kirken og heller talte Lars Levi Læstadius' ord.

– Juuso gjør dramaet severdig

Regionavisene Adressa, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende gir alle en femmer til kanskje årets største norske film i 2008. — Rollen til Elen blir helt sentral gjennom Juusos intense spill, som gir filmen en varm, inntrengende stemme, skriver Adressa om «Kautokeino-opprøret».

— Finske Juuso tegner et lysende portrett av Elen Skum. Sterk og selvstendig, forbannet og fortvilet, vakker og sensuell fremstår hun som selve innbegrepet av et grepa kvinnfolk, mener BT.

— Det som gjør mest inntrykk i Nils Gaups «Kautokeino-opprøret» er en dame med bein i nesa: Elen Skum. Hun gjør dramaet severdig, konkluderer Aftenbladet og hevder Anni-Kristiina Juuso gir en glitrende tolkning av ettbarnsmoren.

MED REGISSØREN: Nils Gaup har regissert «Kautokeino-opprøret» og har fått en formidabel rolleliste med på laget. FOTO: Filmweb.