— Vi pleier å samles her i hagen for å gjøre triks og høre på musikk, sier Tor André Gjesteland (16), mens han spenner på seg ski og slalåmsko. Kameratene Markus Halvorsen og Rolf Arne Kjellby (begge 16) spyler railen med vann og heller over grønnsåpe, som skal sørge for at skiene glir lett på underlaget. Med fullt skiutstyr på setter Gjesteland utfor railen og tar et såkalt «sex-change»-triks, hvor han bytter side og snur skiene mens han renner ned. i hagen.

I hagen til kompisen Erling Knudsen (17) har kameratgjengen fått satt opp railen de bruker når de øver inn de nye freestyle-triksene sine. I påvente av treningstid i Mandal Turnhall, øver guttene jevnt og trutt på å utvide repertoaret. - Vi satte den opp for å ha et sted å ha det gøy sammen, samtidig som vi lærer nye teknikker. Om været og humøret er bra, er vi her flere ganger i uken, sier Erling. Han innrømmer at ikke alle hjemme er like glade for å ha en rail i hagen.- Mamma hadde nok ikke hatt noe imot om den ble borte før konfirmasjonstiden, men jeg tror den skal få stå, ler Erling. Og legger til:- Men jeg tror egentlig hun er fornøyd så lenge vi bruker hjelm og ryggstøtte når vi holder på. Det gjør vi forresten alltid.Skiene får hard medfart når guttene setter utfor railen, men det bryr de seg ikke om. - Vi ødelegger dem fort uansett, gliser de. filmtriks.

Ingen av de fire guttene driver idrett på høyt nivå. Om vinteren står alle en del på ski, mens Erling og Tor André driver med turn i tillegg. Det kommer nemlig godt med når man driver med freestyle. - Vi satser ikke akkurat på freestyle, men det er veldig gøy å holde på med, sier Tor André.- Vi er mest opptatt av å lære nye triks som vi tar bilder av og filmer. Etter hvert skal vi sette sammen filmklippene våre og legge dem ut på nettet, sier Erling. Guttene gleder seg for øvrig stort til sommeren, for da skal det før første gang arrangeres NM i vannhopp i Mandal. Det skjer under den årvisse Skalldyrfestivalen. I fjor besøkte Kari Traa og flere landslagsutøvere sørlandsbyen for å utfolde seg med luftige triks over vannet.Tekst: Yasmin Sunde Hoelyasmin.hoel@fvn.no38 11 30 00