SØGNE: På nyåret 2015 betalte egersunderen Anbjørn Øglend henholdsvis 7,5 og 10 millioner kroner for to naboeiendommer i Hummerviga i Søgne.

Nå har han saksøkt de tre selgerneMorten Stubstad, Roy Parker Stubstad og Johnny Tobias Trysnes, og krever kjøpet hevet og salgssummen tilbakebetalt.

Egersunderen Anbjørn Øglend tjente ifølge Dagens Næringsliv over 360 millioner kroner i 2014, da han solgte deler av slakterivirksomheten sin til samvirkegiganten Nortura. Foto: Arnt Olav Kippenberg

I tillegg krever Øglend erstatning av de tre selgerne, for blant annet utgifter til dokumentavgift og tinglysning.Torsdag møtes partene i Kristiansand tingrett.

Føler seg rettsløs: Advarer folk mot å kjøpe hytte i Søgne

Føler seg lurt

Øglend mener at opplysningene som ble gitt i forbindelse med kjøpet var feilaktige, mangelfulle og misvisende.

Ifølge advokat Belinda Taranger Ingebrigtsen ville ikke Øglend kjøpt eiendommen dersom han hadde fått alle relevante opplysninger før kjøpekontrakten ble signert.

I tinglysningen fra mars 2015 er det oppført to separate kjøp i Hummerviga. Eiendommen til 10 millioner ble solgt til Anbjørn Øglend, mens den som kostet 7,5 millioner kroner, ble solgt til Øglend Industrier as.

Brødrene Morten Stubstad, Roy Parker Stubstad og Johnny Tobias Trysnes er oppførte som saksøkte av motparten, som ønsker å heve kjøpet av de to naboeiendommene her i Hummerviga. Foto: Kjartan Bjelland

I forbindelse med en befaring oppdaget Søgne kommune at hytta og sjøboden på fritidseiendommen til 10 millioner var bygd for høye, og de ble dermed større enn det antall kvadratmeter de var godkjent for.I april 2015 sendte kommunen stoppordre på alt videre arbeid på eiendommen i Hummerviga 21. Ulovlighetene kommunen har påpekt, er utført på eiendommen til 10 millioner kroner. Øglend krever hele kjøpet til 17,5 millioner kroner hevet.

Kommunen har bare gjort jobben sin. Det er selger vi føler oss lurt av.

— Kommunen har bare gjort jobben sin. Det er selger vi føler oss lurt av. Jeg hadde ikke kjøpt en eiendom til 17,5 millioner hvis jeg visste at den var ulovlig oppført, sa Asbjørn Øglend til Fædrelandsvennen da vi omtalte saken i april 2016.

Gerhard Aamodt, tidligere eier av denne hytta på Åros, som ifølge kommunen var bygd ulovlig stor, vitner for de saksøkte i rettssaken.

«Saksøkte (selgerne, red.anm.) kunne enkelt (...) ha gjort rede for de forhold som per i dag er problematiske, men valgte bevisst å ikke gi konkret, fullstendig og dekkende informasjon om de pågående kommunale prosesser», hevder Øglends advokat i et sluttinnlegg til retten. Bygde ulovlig stort i Ny-Hellesund: — Hyttene er vrakgods nå. Det er ingen annen utvei enn å rive dem.

Ber om frifinnelse

De saksøktes advokat anfører på sin side at de to naboeiendommene er solgt som de er, og nekter for at det foreligger noen mangler.

«Det er hverken gitt uriktige eller mangelfulle opplysninger og det er heller ikke grunnlag for å hevde at eiendommene fremsto i vesentlig dårligere stand enn saksøkerne (kjøper, red.anm.) hadde grunn til å forvente», skriver advokat Gard Erik Garlie i sitt sluttinnlegg.

Anbjørn Øglend betalte 17 millioner kroner for denne eiendommen på Krossneset i Søgne i juni 2015, da det ikke ble noe sommerferie i Hummerviga. Foto: Roald Ankersen

«Saksøkerne kjøpte et uferdig prosjekt uten ferdigattester og med naboklage. De skulle selv gjøre omfattende arbeider på eiendommene», heter det videre.Konklusjonen fra selgernes advokat er at vilkåret om vesentlig kontraktsbrudd, ikke foreligger, og at de saksøkte må frifinnes for kravene om heving av kjøpet, om erstatning og også for det subsidiære kravet om prisavslag.

Ønsket dialog

En av de saksøkte selgerne, Morten Stubstad, har tidligere sagt til Fædrelandsvennen at de ønsket å gå i dialog med kjøperen, og løse saken utenfor rettssalen.

I sluttinnlegget fra advokaten står det at «saksøkerne ble gitt uttrykkelige muligheter til å gå fra handelen, men valgte å ikke gjøre dette.«

Det er satt av to dager til saken i tingretten.