WASHINGTON : — Det er ikke tvil om at vi drepte Osama bin Laden. Ingen vil noensinne kunne se Osama bin Laden gå rundt mer på denne jorden. Men for dem som ikke tror han er død, vil ikke et fotografi i seg selv spille noen rolle, sa Obama ifølge aftenposten.no.

President Barack Obama sa samtidig at en av årsakene til beslutningen var at at de grusomme bildene kunne virke støtende.

Nyheten ble gjentatt av talsmann, Jay Carney, på en pressekonferanse ved Det hvite hus klokken 20, norsk tid.

— Presidenten har bestemt seg for ikke å frigi bilder av den døde Osama bin Laden. Den endelige beslutningen ble tatt i morges, sa Carney.

Enige

Carney leste utdrag fra presidentens intervju med CBS som ble gjort i dag, men som etter planen først skal vises førstkommende søndag.

— Vi diskuterte det internt. En offentliggjøring ville utgjort en trussel mot den nasjonale sikkerheten. Jeg har diskutert dette med forsvarminister Robert Gates, utenriksminister Hillary Clinton og andre sikkerhetsrådgivere. Vi er enige, sier Obama i intervjuet, ifølge Carney.

Forsvarsminister Robert Gates og utenriksminister Hillary Clinton skal ifølge ABC News har rådet Obama til ikke å offentliggjøre bilder.

Ikke noe trofé

— Risikoen ved å frigi bildene var større enn fordelene. Osama bin Laden er ikke et trofé, han er død, sier formannen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Mike Rogers, ifølge NBC news.

Ved å offentliggjøre bildene ville myndighetene oppnådd å sette til side enhver tvil om at bin Laden virkelig var død. Frykten ville være at offentliggjøringen kunne ha nøret opp under anti-amerikanske følelser.

— Bare forestill dere hvordan det amerikanske folket ville reagert om Al Qaida drepte en av våre soldater eller militære ledere og la ut bildet på internett. La oss heller fokusere videre på kampen mot terror til Al Qaida er eliminert. Jeg ønsker ikke å gjøre jobben for våre soldater i Irak og Afghanistan vanskeligere enn den allerede er, la Rogers til.

Rykter

I løpet av tirsdagen kom det stadig flere meldinger fra kilder ved eller nær Det hvite hus som indikerte at myndighetene ville offenliggjøre bilder av den døde Osama bin Laden.

CNN siterte en høystående tjenestemann som sa at offentliggjøringen av bildet kunne komme tiirsdag via CIA.

Men da Det hvite hus holdt pressekonferanse like før klokken åtte norsk tid, sa talsmann ved Det hvite hus, Jay Carney, at de ikke ville gjøre det på det daværende tidspunkt.

Han la til at spørsmålet om hvorvidt bilder skal publiseres fremdeles var oppe til vurdering, og at vurderingen ville ta noe tid.

— Det vil være riktig å si at de er groteske og provoserende. De kan virke krenkende på muslimer. Vi veier viktigheten av å vise dem, opp mot skaden de kan volde både nasjonalt og globalt, sier Carney.

- Svært blodige

Ifølge CNN finnes det bilder fra tre situasjoner.

Den første situasjonen er fra rett etter at han ble skutt og drept. I tillegg skal det være bilder av bin Ladens sønn og to brødre som ble drept, bilder fra selve aksjonen og området. Den neste settingen viser borttransporteringen av liket, som de amerikanske soldatene sto for.

En sentral kilde i Obama-administrasjonen forteller CNN hvordan disse bildene av Osama bin Laden så ut: Det er bilder hvor man kan se store åpne hodesår over begge øynene. Bildene skal være svært blodige og støtende.

En tredje setting er fra da han ble begravet fra hangarskipet USS Carl Vinson. Bildene derfra viser bin Laden før og etter han ble svøpt i et klede.

Fortsatt i live?

Taliban i Afghanistan uttalte tirsdag at de på grunn av manglende bevis ennå ikke er overbevist om at Osama bin Laden er død.

Uttalelsen er den første uttalelsen fra gruppen etter at amerikanske tjenestemenn mandag opplyste av bin Laden var drept i en amerikansk militæraksjon i Pakistan.

— Ettersom amerikanerne ikke har skaffet til veie akseptable bevis for å støtte sin påstand, og ettersom andre støttespillere som sto bin Laden nær, verken har bekreftet eller avkreftet hans død, regner Det islamske emiratet påstanden for å være forhastet, heter det i en kunngjøring fra Talibans talsmann, Zabiullah Mujahid.

Allerede mandag ble et bilde av en død bin Laden spredt på nettet, men dette viste seg å være falsk.

- Hva er vitsen?

— Det ville være bedre om USA kan bevise bin Ladens død uten å vise grusomme bilder av ham, sier Emad El-Din Shahin, professor i religion ved Universitetet i Notre Dame til CNN.

Noen har foreslått at USA bør offentliggjøre en video fra da bin Laden ble begravet til sjøs, men ifølge Shahin vil dette være en fornærmelse mot islam.

En kilde, sentralt plassert i Obama-administrasjonen, sier følgende til avisen.

— Vi har DNA, familie har identifisert ham. Det er ikke tvil om at han ble drept, så hva er da vitsen med å vise bilder. Hvis poenget bare blir å sjokkere, hvorfor gjøre det?

Bin ladens kone som overlevde aksjonen skal ha identifisert ektemannen både overfor spesialstyrken Navy SEALs og pakistanske myndigheter ifølge ABC News.

Selvforsvar

I et møte med justiskomiteen i Senatet tidligere i dag sa USAs justisminister Eric Holder at likvideringen av Osama bin Laden kan rettferdiggjøres som «nasjonalt selvforsvar», skriver NTB.

Holder møtte onsdag justiskomiteen i Senatet og svarte på spørsmål om aksjonen.

— Dersom han hadde overgitt seg, eller forsøkt å overgi seg, mener jeg vi åpenbart burde akseptert det. Men det var ingen indikasjon på at han ønsket å gjøre det, og derfor var drapet hensiktsmessig, sa Holder.