KOMPANI ORHEIM: Far og sønn Orheim i Arild Andresens filmdrama "Kompani Orheim". Til venstre Vebjørn Enger som tenåringen Jarle, til høyre Kristoffer Joner som faren. Foto: Filmweb
PRISVINNER: "Kompani Orheim" har allerede vunnet flere priser. Nå kan det bli en til. Foto: Filmweb

KRISTIANSAND/OSLO: Kandidatene til den anerkjente filmprisen ble i dag offentliggjort. Norges representant er "Kompani Orheim". Kristiansander Arild Andresen har regissert filmen, og skrevet manus sammen med Lars Gudmestad.

FAMILIEDRAMA: "Kompani Orheim" er den siste filmen i trilogien om Jarle Klepp, og handler om tida da Jarle Klepp bodde hjemme hos sine foreldre og het Orheim til etternavn. Her er skuespillerne Cecilie A. Mosli, Vebjørn Enger og Kristoffer Joner. Foto: Filmweb

Dette er utrolig gøy. Denne prisen henger veldig høyt. Det er den største prisen i Norden man kan vinne. En nominasjon er hyggelig og oppmuntrende , sier Andresen til Fædrelandsvennen.Den norske juryen, bestående av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen begrunner valget sitt slik:

«For tredje gang er forfatter Tore Renbergs bejublede Jarle Klepp-skikkelse brakt til lerretet. Nå i form av en finstemt oppvekstskildring signert Arild Andresen, hvor tilværelsen formørkes av en fars makt- og alkoholmisbruk. Kristoffer Joner gjør nok en stor filmrolle i sin nyanserte tolkning av farens tyranniske så vel som sympativekkende sider, mens Cecilie Mosli gir liv og styrke til en mor som utholder alt for å hegne om sin lille familie. Kompani Orheim er samtidig et energisk, treffende og musikalsk tidsportrett og en liten odyssé om en middelklassegutts vei mot frigjøring – imponerende gestaltet av det 15 år gamle stjerneskuddet Vebjørn Enger».

Har vunnet flere priser

FLERE PRISER: "Kompani Orheim" har vunnet flere priser. Her har Arild Andresen mottatt Kristiansand kinos filmpris for 2012, en pris han fikk i mars. Foto: Reidar Kollstad

"Kompani Orheim" ble allerede før Norgespremieren kåret til Beste Nordiske film under filmfestivalen i Gøteborg, og skuespillerne Kristoffer Joner og Cecilie Mosli fikk Amanda for beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige birolle under årets Amandautdeling. Andresen vant også Kristiansand Kinos filmpris for 2012 med denne filmen.— Prisen i Gøteborg var en flott pris å vinne, men den konkurrerte da bare mot de filmene som var plukket ut til den festivalen. I Nordisk Råds filmpris er vi plukket ut som nominert blant hele årets produksjon, og da er det et større tilfang av filmer enn til en enkeltfestival. Det har vært flere filmer nasjonalt på høyt nivå dette året, og det er en stor glede at valget falt på oss , sier Andresen.

Det er Motlys som er produsent for "Kompani Orheim", og de er nominert til denne prisen for fjerde gang i løpet av de siste fem årene.

Vår ambisjon er hele tiden å lage kvalitetsfilm på høyt internasjonalt nivå. Denne nominasjonen er en veldig hyggelig bekreftelse på at det vi holder på med holder mål. Neste år ferier Motlys 30-års jubileum, da hadde det passet bra å ha en Nordisk Råds filmpris i beltet , sier produsent Sigve Endresen i en pressemelding.

Kunstnerisk kvalitet og sterk forankring

Nordisk Råds filmpris er på 350.000 danske kroner og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Nordiske filmer, og da særlig danske og svenske filmer, er populære i Norge, og norske filmer møter et stadig større publikum i sine nordiske naboland. Det er viktig at vi fortsetter å ha som mål å lage filmer som når ut til våre nordiske naboer. Med en felles fortid og nåtid har vi mye å tilby hverandre. Årets fem nominerte filmer spenner fra såre oppvekstskildringer til kongelige affærer, og samtlige viser mangfoldet og kvaliteten blant nordiske filmskapere , sier Hanne Palmquist, direktør for Nordisk Film & TV Fond, som administrerer prisen for Nordisk råd i en pressemelding.

En jury bestående av én representant fra hvert av de fem nordiske landene annonserer i oktober årets vinner av Nordisk råds filmpris 2012. Mottakerne vil få overrakt prisen ved Nordisk råds sesjon i Helsinki den 31. oktober, da også vinnerne av Nordisk råds litteraturpris, musikkpris og natur- og miljøpris blir hedret.

- Spennende hvem som vinner

KREVENDE: Regissør Arild Andresen har kjent Kristoffer Joner lenge, men har ikke fått anledning til å jobbe med skuespilleren før denne filmen. - Han er krevende, i den forstand at alt må være ekte for ham. Men til gjengjeld gir han jo utrolig mye av seg selv og våger å blottstille seg emosjonelt, noe denne rollen virkelig krevde, skryter regissøren. Foto: Filmweb

"En kongelig affære" fra Danmark, "Kovaskikajuttu" (The Punk Syndrome) fra Finland, "Á annan veg" (Either Way) fra Island og "Play" fra Sverige er de andre nominerte filmene.— Det blir spennende å se hvem som vinner. Jeg har akkurat fått sett de andre nominerte, og det er flotte filmer vi er nominert sammen med , sier Andresen.

Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en felles nordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem. Den nordiske juryen består i 2012 av journalist Per Juul Carlsen (DK), kommunikasjonssjef Outi Heiskanen (FI), direktør Sif Gunnarsdóttir (IS), programansvarlig Silje Riise Næss (N) og filmkritiker Fredrik Sahlin (S).

Alle de nominerte filmene vises på Filmens Hus 29. og 30. september.

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 9. gang. I fjor mottok Pernilla August prisen for "Skyggesiden", og tidligere har den gått til markante filmer som "Submarino" (2010), "Antichrist" (2009), "Du levande" (2008), "Kunsten at græde i kor" (2007), "Zozo" (2006), "Drabet" (2005) og "Mannen uten minne" (2002).