OSLO: — Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo etter angrepet mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif.

Både hun og utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer angrepet.

— Dagens angrep mot FN er et slag ikke bare mot FN og det internasjonale samfunnets innsats, men også et angrep på den afghanske befolkningens fremtid, sier forsvarsminister Grete Faremo.

— Den norske regjeringen fordømmer på det sterkeste dagens angrep mot FNs kontor i Mazar-i-Sharif i Afghanistan der også en norsk FN-ansatt ble drept, sier Gahr Støre.

Det var under en pressekonferanse klokken 19 fredag kveld forsvaret første gang bekreftet at en norsk offiser etter all sannsynlighet hadde blitt drept under angrepet på FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan.

Erfaren offiser

Siri Skares pårørende fikk i kveld det triste budskapet.

I følge TV2, er Skare opprinnelig fra Åndalsnes i Romsdal. Hun har siden 1980-tallet tjenestegjort for Forsvaret flere steder i inn- og utland.

I Mazar-e-Sharif arbeidet hun som militærrådgiver. Det gjorde hun ubevæpnet. Skare er den første norske, kvinnelige offiseren som blir drept i tjeneste i utlandet.

Demonstrerte mot amerikansk pastor

I alt sju FN-ansatte - tre internasjonale UNAMA-ansatte og fire utenlandske sikkerhetsvakter - ble drept under angrepet på et FN-hovedkvarter i byen Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan. Dette sier Dan McNorton, talsmann for FNs Afghanistan-operasjon. Fem afghanske demonstranter skal også ha mistet livet.

Ifølge NTB har Sveriges utenriksdepartement i kveld opplyst at den svenske statsborgeren som ble drept i angrepet er 33-årige Joakim Dungel. Dungel var jurist og har tidligere arbeidet ved blant annet krigsforbryterdomstolene i Haag for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

Ble stormet

Demonstranter stormet FN-kontoret i Mazar-i-Sharif fredag, der de skjøt mot vaktene og tente på inne i bygningene. Ifølge en general i det afghanske politiet skal fem av de drepte være vakter som jobber for FN. De andre skal også ha jobbet ved FN-kontoret. Ytterligere én person skal være skadet.

Angrepet skal ha skjedd etter at det kom meldinger fra Florida i USA om at en pastor skal ha brent en utgave av Koranen, muslimenes hellige bok.

Demonstrantene skal ha ropt «død over USA, død over Israel», før de gikk til angrep på FN-kontoret, skriver BBC.