Valget i Den norske kirke i fjor høst tiltrakk seg mange velgere. Deltakelsen ble tredoblet fra tidligere valg, og seks av ti velgere var førstegangsvelgere.Velgerundersøkelsen fra ISF viser at førstegangsvelgerne skiller seg klart ut fra dem som har deltatt i tidligere kirkevalg, skriver Vårt Land.

Mange av kirkevalgdebutantene tilhører ikke det som kan kalles kjernen i det aktive menighetslivet. Undersøkelsen viser at sju av ti av dem som har deltatt i tidligere kirkevalg, ser på seg selv som personlig kristne. Men blant dem som stemte for første gang i fjor høst, er det 51 prosent som regner seg selv som personlig kristne. 49 prosent definerer seg ikke som personlig kristne.

Når det gjelder politisk tilhørighet, har de nye velgerne også bidratt til endringer. 26 prosent av dem som har stemt ved tidligere kirkevalg er KrF-velgere. Men blant de nye velgerne ved kirkevalget er det bare 11 prosent som er KrF-velgere.

De nye kirkevelgerne kommer ifølge undersøkelsen i hovedsak fra Arbeiderpartiet (32 prosent) og Høyre (23 prosent). Fremskrittspartiet står dårlig blant både gamle og nye kirkevalgdeltakere, med en stabil andel på 9 prosent. (©NTB)