For første gang siden terrorhandlingene 22. juli fikk pressen tirsdag adgang til å befare høyblokken i regjeringskvartalet. Åtte personer ble drept av terrorbomben.

I full verneutstyr og med heldekkende drakter og støvmasker mot asbestfaren i bygget, fikk rundt tolv journalister og fotografer og TV-fotografer delta på gjennomgangen.

Befaringen startet i 16. og 17. etasje hvor Statsministerens kontor, statsrådssalen og det berømte møterom II — hvor en lang rekke statsoverhoder har blitt vist utsikten over Oslo by opp gjennom årene - er plassert.

Befaringen viste at Statsministerens kontor i 16. etasje er så godt som uskadd til tross for den kraftige eksplosjonen. Vinduene vender ut mot Akersgata - motsatt side av der bomben gikk av - og er helt intakte. Hadde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vært til stede på sitt kontor under eksplosjonen, hadde han med andre ord kommet fint fra det.

Verre og verre

De store ødeleggelsene kommer først til syne fra og med 15. etasje, som er den øverste i den opprinnelige høyblokken fra 1958. De to øverste etasjene ble påbygd på 1990-tallet.

— De to øverste etasjene er bygd med mer moderne og sterkere materialer enn den opprinnelige bygningen, de ligger dessuten litt tilbaketrukket i forhold til resten av bygget. Dette, i tillegg til at de selvfølgelig ligger høyere opp, gjør at skadene er betydelig mindre der, opplyser prosjektleder i Statsbygg, Ragnar Bowim, til NTB.

Fra og med 15. etasje og nedover blir ødeleggelsene stadig verre. Glasskår, møbler, permer og annet kontormateriale ligger strødd. Takplater er falt ned, dørkarmer bendt opp og de svarte aluminiumpersiennene i vinduene er vrengt og bendt i alle retninger.

En etterlatt dressjakke, en enslig sko, en halvtom magerosttube og veltede kaffekopper i alle kontorer, minner oss om den travle arbeidsplassen høyblokken tidligere var.

Storbergets kontor

I sjuende etasje får vi titte inn i det som var tidligere justisminister Knut Storbergets (Ap) kontor. Storberget var på ferie da bomben gikk av og kan være glad for det. Selv om alle vinduene på kontoret hans er laminert med såkalt sikkerhetsfilm, er det like fullt en betydelig mengde glasskår strødd over statsrådens skrivebord, stol og resten av hans kontor.

Justisdepartementet var det departementet som ble hardest rammet av bomben. Fire av de ansatte ble drept og flere ble hardt skadd.

Senior kommunikasjonsrådgiver i departementet, Trond Øvstedal, var en av dem som var på jobb da bomben gikk av. Kontoret hans ligger ut mot Grubbegata og er totalt rasert. Øvstedal var akkurat gått inn på et toalett sekunder før bomben gikk av, noe som gjorde at han kom så godt som uskadd fra hendelsen.

En av hans kollegaer som satt to plasser bortenfor ham, ble hardt skadd i eksplosjonen.

— Jeg hørte lyden som et plopp, og så kom det en voldsom rystelse. Så falt taket på toalettet ned i hodet mitt, forteller Øvstedal, som deltok under befaringen.

Han forteller at da han kom seg ut av båsen, var det umulig å se noe på grunn av alt bygningsstøvet som var virvlet opp. Han klarte likevel å ta seg til hovedtrappen og ned og ut av bygget på svært kort tid.

— Jeg bare løp. Trappen var så ødelagt at jeg måtte dels hoppe, dels ake meg nedover, forteller han.

Ryddet

Fra og med 9. etasje og nedover har anleggsarbeiderne ryddet etasjene. Etasjene som ble verst rammet, er dermed nå de som ser minst herjet ut. Arbeiderne har jobbet seg systematisk oppover etasjene. Først med å sikre adgangsveier og passasjer, så med å klargjøre kontorene til de ansatte i Justisdepartementet, slik at de kunne hente ut sine personlige eiendeler og viktig kontormateriell. Dermed har etasjene blitt strippet inn til betongen og renset. Asbesten fra ytterveggene som ble virvlet opp i eksplosjonen, har gjort saneringsarbeidet komplisert og omfattende.

Anleggsleder i PeWe Entreprenør, Roy Glenne, sier ryddejobben skal være ferdig innen midten av mai.

Pressen fikk også komme inn og se de store skadene i de omkringliggende departementsbygningene i regjeringskvartalet tirsdag. (©NTB)