Kairo falt til ro igjen denne uka etter fem dager med sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker hvor 17 mennesker ble drept. Men fredag oppfordret aktivister til nok en massedemonstrasjon.

Et av bildene som mange har fått med seg den siste uken, er av en kvinne som blir dratt bortover gata av soldater mens de kler av henne og tramper på henne.

— Alle som har sett henne og hennes smerte, bør komme til Tahrir-plassen, sier 27 år gamle Omar Adel.

— De som gjorde dette, burde rettsforfølges. Vi kan ikke holde ut ydmykelsen og misbruket, legger han til.

Mot militærrådet

Aktivistene retter skytset mot militærrådet som nå har makten i Egypt, og mener demokratiseringen i landet går for sakte.

«Ned med militærrådet», ropte demonstranter på den velkjente Tahrir-plassen, selve symbolet på opprøret som til slutt tvang president Hosni Mubarak til å gå av i februar.

Sammenlignet med det store oppmøtet på Tahrir før Mubaraks avgang, var omfanget av demonstrasjonen fredag ettermiddag betydelig mindre.

Demonstrerte for militæret

Samtidig, flere kilometer unna, samlet flere tusen motdemonstranter seg i bydelen Abbasiya. De bar på store bannere med bilder av landets ledende generaler, veivet med det egyptiske flagget og demonstrerte under slagordet «hæren og folket er ett».

— Revolusjonen 25. januar var hederlig, men ting har gått altfor langt, sier Mamduh al-Sayyed.

Mange egyptere føler at demonstrasjonene mot militæret står i veien for stabilitet i landet.

— Egypt er ikke Tahrir og de som er på Tahrir representerer ikke alle i Egypt, sier Ahmded Fathi.

Alexandria

Også i andre egyptiske byer var det protestaksjoner fredag. I Alexandria, Egypts nest største by, marsjerte flere tusen mennesker mot en militærbase og ropte: «Kvinner av Egypt, hev hodene deres! Dere er bedre enn dem som tramper på dere».

Blant initiativtakerne til fredagens demonstrasjon er studenter ved universitetet Ain Shams. To studenter ved universitetet er blant de 17 personene som er drept de siste dagene.

Vil ha ro

Mens mange er ivrige deltakere i demonstrasjonene rundt om i landet, er andre mest bekymret for at situasjonen i Egypt fremdeles er så uavklart og ustabil, ti måneder etter Mubaraks avgang.

De ønsker en slutt på demonstrasjonene for å gjenopprette ro og orden og for å få den egyptiske økonomien på fote igjen.

Det muslimske brorskap, som har gjort det svært godt i de første rundene av valget på nasjonalforsamling, ønsket ikke å delta i fredagens demonstrasjoner. Brorskapet støtter militærrådets framdriftsplan og sier veien videre i den politiske prosessen må avgjøres ved stemmeurnene og ikke gjennom press og protester fra gatene. (©NTB)