Det er viktig med kunnskap om sammenhengen mellom pollenallergi og astma for å hindre utvikling av astma og oppnå bedre astmakontroll.

Astma— og Allergiforbundet er opptatt av at astma og pollenallergi ses i sammenheng.

En god behandling av allergien hos pasienter med både allergi og astma vil være helt avgjørende for å kunne oppnå god astmakontroll. Og god behandling av pollenallergi er et viktig forebyggende tiltak for å forhindre at stadig flere utvikler astma.

En god behandling av allergien hos pasienter med både allergi og astma vil være helt avgjørende for å kunne oppnå god astmakontroll.

Studier har vist at mellom 60 og 80 % av alle med astma har en eller annen form for allergi, og at over 40 prosent av dem med pollenallergi har astma.

Kan forverre astmaen

Pollenallergi kan gi kan gi nesetetthet, og dermed en tendens til munnpusting. Det kan forverre astmaen dersom ikke allergien behandles korrekt. Det er derfor viktig å behandle både nese og lunger ved astma og samtidig pollenallergi.

Studier har også vist at det er en sterk sammenheng mellom luftveisallergi og senere utvikling av astma, og at luftveisallergi kan gi tre til fire ganger økt risiko for å utvikle astma sammenliknet med en uten pollenallergi.

Les også :

Derfor er det også viktig å få riktig diagnose stilt hos legen og ikke behandle en pollenallergi kun ved hjelp av reseptfrie legemidler over lengre tid.

Astma som sykdom er den hyppigste kroniske sykdommen blant barn. En av fire norske barn i skolealder har astma.

Studier har også vist at det er en sterk sammenheng mellom luftveisallergi og senere utvikling av astma

— Noe av økningen kan forklares med bedre diagnostikk, men det er likevel bred enighet om at astma har økt kraftig de siste tiårene, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i NAAF.

— Det skyldes trolig en kombinasjon av flere faktorer og mekanismer som arv, allergi og miljø, kosthold og livsstil, forklarer Anna.

— Med høysnue kommer ofte astma. Barn med allergi ved 10-12 års alder dukker ofte opp med astma ved 14-16-årsalder, fastslår professor Sverre Steinsvåg, ØNH-spesialist og leder for Astma- og Allergiforbundets legeråd.

Kronisk sykdom

Utvidet eksamenstid kan for mange være til god hjelp.

Pollensesongen er lang og intens, og ulykkeligvis ligger eksamensperioden for landets skoler, høgskoler og universiteter midt i bjørkepollensesongen. Pollenallergi er en kronisk sykdom som berører over 900.000 mennesker i Norge. Utvidet eksamenstid vil nødvendigvis ikke løse alle problemer, men det kan redusere litt av presset ved å skulle avlegge eksamen i en periode preget av belastende kronisk sykdom. Noen skoler og universiteter har i mange år hatt dette som god praksis.

Det kan være lurt å søke i god tid i forveien samt legge ved legeattest. Bruk gjerne vedlagte mal når du skal søke om utvidet eksamen på grunn av pollenallergi.

Hvert år siden 1998 har verdens astmadag blitt markert i starten av mai. Målet med verdens astmadag, er å skape oppmerksomhet og bevissthet rundt sykdommen, og dagen markeres nå over hele verden. Mer informasjon på våre nettsider www.naaf.no