Regjeringstoppene roste hverandre og kom med godord etter godord da Høyre og Fremskrittspartiet feiret ett år i førersetet i Oslo sentrum torsdag ettermiddag, skriver Aftenposten.

Men sammen med festens kake kom også en rykende fersk måling som tar Solberg og Jensen tilbake i hverdagen.

1710WEBpartibarometer-LqvhNCoEWh.jpg

På Respons måling for Aftenposten faller begge regjeringspartiene tydelig. Høyre går tilbake med nesten to prosentpoeng og Fremskrittspartiet faller med tre prosentpoeng.

Velgerne går til Ap

Fallet kommer rett etter at regjeringen la frem et budsjett som ble angrepet for å være usosialt, med store kutt i formuesskatten samtidig som uføregrupper ligger an til å miste trygd.

Trenden blant velgerne er tydelig i målingen fra Respons: Arbeiderpartiet plukker opp restene og går frem med hele 4,2 prosentpoeng til sjeldent høye 38,4 prosents oppslutning.

— Det er det høyeste vi har målt dem til siden vi startet i 2006, sier analytiker Thore Gard Olaussen i Respons til Aftenposten.

Hver måned måler de også andelen velgere som stemte Høyre ved valget i 2013, men som nå vil stemme Arbeiderpartiet.

— Nå er det 12 prosent av Høyre-velgerne som sier de ville stemt Ap dersom valget var i dag. I september var det tallet omtrent fem prosent, sier Olaussen.

Mener tilbakegang er vanlig

Statsminister Erna Solberg fikk se Aftenpostens måling etter først å ha delt ut kake under ettårsfeiringen torsdag ettermiddag, men Høyre-lederen sier nedgangen ikke legger noen demper på humøret.

- Å legge frem et budsjett der dere får presentere deres egen politikk burde vel gi dere et løft, ikke en nedtur?

— Det er ofte slik at et parti som nettopp har lagt frem et budsjett går tilbake, for da kommer mange kritikere til orde. Nå skal vi bruke månedene fremover til å vise hvorfor dette er et godt budsjett, sier Solberg til Aftenposten.

Siv Jensen sier nedgangen på målingen ikke bekymrer nevneverdig, men erkjenner at å overbevise skeptiske velgere vil bli en jobb i tiden fremover.

- Det har vært mye støy, mye klabb og en del misforståelser. Nå er det vår jobb å få sannheten frem, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

Støre: En inspirasjon

— Det er en veldig inspirasjon og motivasjon for det arbeidet alle i Ap gjør, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Han tror fordelingsprofilen i statsbudsjettet er en av de fremste grunnene til forflytningen.

— Jeg går ut ifra at det er spor av statsbudsjettet i denne målingen. Vi har lagt vekt på en kritisk, saklig tilnærming der vi tar tak i en profil som ikke er norsk. En profil der 50 prosent av skattekuttene går til de fem prosentene som allerede har mest, samtidig som man kutter i barnetillegget for de fattigste. Da tror jeg Ap er det tydeligste alternativet til Regjeringen.

- Hvor mange Høyre-velgere kan dere lokke over?

— Det skal jeg ikke spekulere i, men også i Høyre er det et innslag av anstendighet når det gjelder fordeling i Norge. Og denne fordelingen går ikke hjem der heller. Et annet forhold er spørsmålene som stilles også i Høyre, om hvorvidt disse skattekuttene er vekstskapende og næringsfremmende. Det tror jeg ikke alle kjøper, sier Støre.

Han peker på klimasaken som et siste element.

— Klimasaken er taperen i dette budsjettet, og de har ikke offensive svar. Jeg tror velgere i Høyre nå ser hva det vil si å sitte i en regjering med et parti som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Statsministeren sier det jo også selv i Aftenposten, at det ikke er så lett å få til mye på klima i en regjering der ikke alle er så opptatt av det.

Aardal: Stabilt siden valget

Professor i statsvitenskap Bernt Aardal sier det ikke er noen automatikk i at et parti mister støtte etter fremleggelsen av et budsjettforslag.

Han mener man skal være forsiktig med å forklare forflytningen med enkelthendelser i politikken.

— Det kan være man finner en del eksempler på det, men ikke nødvendigvis med en gang. I mange tilfeller inneholder et statsbudsjett så mange poster at man skal være forsiktig med å legge for stor vekt på at det er nettopp det ene eller det andre som påvirker. Men man skal være klar over at mange velgere som stemmer på en vinnende regjering har store forventninger, sier Aardal.

Professoren sier den fremste trenden siden valget er stabiliteten på borgerlig side. Hverken Høyre eller Frp har hatt store bevegelser.