Det er ingen tvil om at Anders Behring Breivik har hatt og til dels ennå har svært strenge soningsforhold. «Han har vært i en steintøff situasjon», sa Knut Bjarkeid torsdag. Han er direktør ved Ila, hvor Behring Breivik satt i to år. Nå sitter han i Skien, og isolasjonen nærmer seg fem år. Sivilombudsmannen har beskrevet besøksregimet der som svært strengt.

Behring Breivik selv og hans advokat Øystein Storrvik har i alle de tre dagene i rettssalen forsøkt å argumentere for at denne isolasjonen er skadelig. Både hodepine, søvnløshet og motløshet trekkes fram.

Deres store problem er at ingen faginstanser ser tegn på isolasjonsskader. Ila-direktør Bjarkeid svarte et klart «Nei» da han fikk spørsmål om dette for tiden da Behring Breivik satt der. Og han la til: «Jeg må dessverre si at vi har noen innsatte som har slike skader. Så vi vet hva det dreier seg om».

Bjarkeids vitnemål ble understøttet av Bjarne Haukeland, som er fengselslege ved Ila. Han mente Behring Breivik ikke har en personlighet som er spesielt sårbar for strenge soningsforhold.

Rettssaken har blitt en kamp om troverdighet. Den kampen kommer Behring Breivik dårlig ut av.

Legen i Skien fengsel, Bjørn Draugedalen, treffer Behring Breivik en gang i uka. Han var like avvisende til spørsmålet om soningsskader. Draugedalen beskrev Behring Breivik som rolig, avbalansert, med god blikkontakt. Det terroristen kaller isolasjonshodepine, mente legen var hodepine som alle opplever fra tid til annen. Draugedalen viste også til en rapport fra Statens helsetilsyn, som sier at Behring Breivik får et forsvarlig helsetilbud i fengselet.

Heller ikke ledelsen ved Skien fengsel kunne se noen former for isolasjonsskader. To seksjonsledere beskrev ham som høflig og sa at han spiller på lag med de ansatte.

Aller verst for Behring Breivik og Storrvik var likevel utsagnene til det vitnet de selv hadde innkalt for å styrke søksmålet mot staten. Psykiater Randi Rosenqvist mente riktignok at glassveggen kanskje kan fjernes når terroristen har besøk av fagpersonell. Men hun understreket at han fremdeles er i stand til å gjennomføre «veldig dramatiske ting» for å få ny oppmerksomhet og at det derfor fortsatt må være strenge soningsforhold. Og hun bare fnøys av hodepinen og apatien til Behring Breivik. «Det han vil, er å komme i media», konkluderte hun.

Rosenqvists vitnemål må ha vært en kraftig nedtur for advokat Storrvik.

Kanskje er det i mangel av faglig støtte at Storrvik nå gjør det klart at hans hovedpoeng vil være det han kaller underrapportering. Det vil si at isolasjonsskadene er verre enn det Behring Breivik gir uttrykk for. Grunnen skal være at terroristen ønsker å fremstå som mest mulig normal. En som ser på seg selv som et nazistisk ideal, tør ikke vise svakhet, ifølge advokaten.

Et stort problem ved denne strategien er at Behring Breivik har så lav troverdighet. Flere aktører i rettssaken har fortalt at terroristen lyver når det passer ham. Blant annet kalte Ila-direktør Bjarkeid det for «tøys» når Behring Breivik hevder at han har takket ja til alle tilbud om aktivitet og kontakt med andre. I tillegg har flere pekt på at Behring Breivik ønsker å fremstille seg selv som et offer.

Alt dette gjør advokat Storrviks jobb svært vanskelig. Rettssaken har blitt en kamp om troverdighet. Den kampen kommer Behring Breivik dårlig ut av.