Det er kanskje merkelig, men jeg husker svært godt følelsen av å bla gjennom avisenes vinstoff før jul uten å skjønne noen ting.

VIGNETT TENNFJORD.jpg

Det kjentes som om jo flere som forsøkte å forklare, desto mer forvirret ble jeg der jeg sto foran polhyllene i desember. Nylig sto jeg på et kjøpesenter og hørte Maria Careys udødelige hit «All I want for christmas» fylle lokalene. Og jeg ble inspirert til å samle alt jeg tror du vil ha til jul. En eneste handleliste. Ferdig snakka. Alt du trenger til jul, nyttår, svigermor og romjulsdagene i en eneste artikkel som du kan ta med deg på Vinmonopolet. Umulig? Neida.

Først trenger du bobler. Ingen feiring uten korker som smeller og smaker som setter stemningen. Du trenger to ulike. Billige bobler til aperitif, kos og fest. Dyrere bobler til høytid, som også vil smyge seg perfekt rundt and eller pinnekjøtt. Du vet det er sant hva de sier — er du i tvil om hvilken drikke du skal servere til maten, velg champagne. Er ikke det en deilig tommelfingerregel? Videre trenger vi en fruktig, lett rødvin. Den kan du skjenke i glassene hvis du får uventet besøk eller du klarer å presse inn et etterlengtet treff med venner. Jeg valgte barbera-druen fra Piemonte, fordi den er lett å drikke, saftig og fruktig i smaken, og lett nok til ikke å overdøve torsk på tallerkenen.

vin4.JPG

Fisk trenger nemlig vin uten for mye bitterstoffer. Det kan skape en ekkel, metallisk smak i munnen. Barbera derimot, vil flørte seg gjennom hele måltidet med deg og torsken. Så trenger vi en hvitvin. Den må være frisk. Delikat. Lett i kroppen. Klart det må bli en riesling. Snus, og kjenn duften av blomster. Et glass av denne vil gå perfekt til ribbe, og selvsagt også fiskeretter. Trenger du en lett aperitiff? Da vil hvitvinen også være perfekt.

Ser du? Dette går jo som en lek. Trikset er å finne viner som har flere bruksområder, og som samtidig finnes i en polhylle nær deg. Nå trenger vi en rødvin med kraft og sødme. Spiser du and med søtt tilbehør, som svisker og epler, må den følges av rødvin som også har noe sødme i seg.

vin5.JPG

Også ribba serveres også med søtlig rødkål og kraftige medisterkaker. Da blir barbera-vinen for lett. Du trenger varme. Du trenger kraft og smak. Du trenger Priorat, et av de varmeste områdene i Spania, som lager akkurat den intense fruktsmaken vi trenger til norsk julemat. Og til sist? En Tokaji fra Ungarn. Dessertviner er dessverre håpløst umoderne. Men akkurat til jul, trenger måltidet en verdig avslutning. Prikken over i-en. Tokaji er en søt, hvit dessertvin som dufter av appelsinskall og jul. Sammen med multekrem blir den fantastisk. Med en håndfull småkaker himmelsk.

vin6.JPG

Sånn! Da har du alt du trenger. Da har jeg bare en enkel bønn til deg. Ikke vent. Ikke utsett innkjøpet til de siste dagene før jul. Da er hyllene ribbet, folk er stressa og de polansatte har mindre tid til å hjelpe deg. Husk også at de har et imponerende utvalg alkoholfrie og velsmakende alternativer til store og små. Ahhh … Jeg tror jeg kjenner julestemningen sniker seg på. Er det ikke deilig?

Hjemmelekse: Husk å legge rødvinen i kjøleskapet femten minutter før servering.