Den tidligere landbruksministeren og miljøministeren i den rødgrønne regjeringen leverer forslaget om forbud i et representantforslag til Stortinget onsdag, skriver Nationen.

— Det kan virke som om en forsnakkelse fra miljøvernministeren nå har blitt gjeldende lov, sier Vedum til avisen.

— Mattilsynet og andre har opplevd at genmodifisert mais er forbudt i Norge. Nå kan det se ut som at regjeringen har valgt å tolke regelverket annerledes. Men miljøministeren jubler ikke hun heller. Derfor vil vi ha saken opp til votering i Stortinget, sier Vedum som tror krefter i Arbeiderpartiet, Venstre og KrF er enig i at genmodifisert mat ikke skal tillates i Norge.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) sa nylig til Bergens Tidende at de to genmodifiserte maistypene T25 og NK603 i praksis er godkjent i Norge, ettersom søknaden om import har ligget til godkjenning i Miljødepartementet siden 2008, uten avklaring.

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Kristian Fauchald, sier til Nationen at signalene fra Sundtoft bryter med tidligere praksis, og at det kan få følger for framtidige GMO-søknader til Norge. (©NTB)