— Mye handel foregår på søndager der folk har anledning til det, og det tar selvsagt en del av markedet til de som ikke holder søndagsåpent. Rema 1000 og Reitan peker her på et problem med at det er en konkurransevridning knyttet til de søndagsåpne butikkene slik loven er idag, sier Ellen Katrine Nyhus, professor i markedsføring ved UiA.

I kjølvannet av at Rema-sjef Ole Robert Reitan mandag anmeldte 120 av konkurrentenes butikker fordi han mener de holder ulovlig oppe søndager, har kjeden blitt beskyldt for at anmeldelsene bunner i et stort PR-stunt og grunnløse påstander.

Bare på Sørlandet er 15 butikker anmeldt, blant annet for å holde søndagsåpent på et areal større enn de 100 kvadratmeterne som er tillatt for søndagsutsalg.

- Et ønske om likhet

Markedsføringsprofessor Nyhus mener at Rema 1000s anmeldelser bunner i mer enn bare et ønske om PR.

Terje Ragnar Hansen, regiondirektør i Rema 1000.

— Dersom de ønsker likhet for alle, og mener at flere aktører jukser litt, er det naturlig å stille spørsmål om hvordan loven blir håndhevet. For de som følger lovverket, går konkurransevridningen i deres disfavør dersom flere tøyer regelverket, sier Nyhus.Rema 1000 sier i sin pressemelding at butikkene de har anmeldt, tjener gode penger på å plassere varer i vindfang og deler av butikkene som ikke omfatter lovlig kvadratmeter, og at de med det i noen tilfeller dobler salgsarealet. Regiondirektør Terje Ragnar Hansen i Rema 1000 sier til KRSby at loven har blitt praktisert dårlig i flere år, og etterlyser strengere håndhevelse.

— Hvis det er en lov, så må jo politiet håndheve den. Det må få en konsekvens når den blir brutt, hvis ikke må det gjøres noe med loven. Hvis loven lager skurker, må det gjøres noe med den, for vi kan ikke ha en lov som ikke blir fulgt, sier han til KRSby.

Kiwi ved Vågsbygd senter er blant butikkene som er anmeldt av Rema 1000 og Ole Robert Reitan. Foto: Vegard Nekstad

— Fort glemt

Ole Robert Reitan sier i pressemeldingen at kjeden ikke lenger kan vente på en avgjørelse fra Solberg-regjeringen, som i sin regjeringserklæring har hatt som mål å åpne for søndagsåpne butikker.

Rema-sjef Ole Robert Reitan. Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB scanpix

— Sannheten er at vi har søndagsåpne butikker i dag - der regelverket ikke håndheves. Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket. Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan.At Reitan og Rema nå går til angrep på sine konkurrenter i form av anmeldelser, tror Nyhus neppe vil svekke konkurrentene fra forbrukernes syn på dagligvareforretningene.

— Folk kan bli farget av negativeoppslagog urettferdig behandling av aktører en stund i ren sympati, men erfaring fra tidligere omdømmekriser viser at forbrukere har kort hukommelse.Reaksjonene vil nokførst og fremstkomme dersom aktører faktisk blir dømt for brudd på loven, og ikkenå når det kun foreligger anmeldelser. Men når saken er over glemmer folk det likevel fort,så detvil neppe ha noe å si for hvor de handler varene sine på sikt, sier Nyhus.Så for Reitan er det mest å vinne på å få endret loven eller håndhevelsen av loven, dersom det viser seg at den ikke er god.