I tillegg ble et stort antall mennesker pågrepet både i Kairo og andre deler av landet. Dermed fikk ikke de planlagte demonstrasjonene mot Sisis såkalte øysalg til Saudi-Arabia noe stort omfang.

Opprørspoliti og pansrede kjøretøy ble stilt opp på Tahrir-plassen, som var sentrum for folkeoppstanden i 2011. Også langs Kairos ringvei, i sentrum og på et torg der minst 600 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker i 2013, var vaktholdet strengt.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, den tidligere hærsjefen som kuppet makten med folket i ryggen i 2013, har vært i hardt vær for håndteringen av en rekke saker den siste tiden. Men det toppet seg for mange da presidenten tidligere i april kunngjorde at Saudi-Arabia får kontroll over de to ubebodde øyene Tiran og Sanafir i Rødehavet.

Sisis regjering framholder at øyene bare har vært kontrollert av Egypt fordi Saudi-Arabia i 1950 ba naboen om å beskytte dem fra Israel.

Avtalen utløste fordømmelse både i egyptiske aviser og sosiale medier. «Egypt er ikke til salgs» og «Folket krever regimets fall» var blant parolene da flere tusen egyptere demonstrerte i Kairo 15. april. Mange holdt også opp plakater med krav om rettferdighet for Giulio Regeni, den italienske studenten som ble funnet torturert og drept i ei grøft i Kairo i vinter. (©NTB)