— Dette blir en god historie å fortelle videre når jeg blir gammel, sier «Shiner» til Adresseavisen. Han kan bare avsløre sitt pilot-kallenavn av hensyn til jobben ved Ørland hovedflystasjon.

Den gode historien ble først omtalt i Adresseavisen torsdag. Da skrøt legene ved St. Olavs Hospital i Trondheim av 338-skvadronen som stilte opp for å frakte en hjerte-/lungemaskin til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Brukte 25 minutter til Bodø

28-åringen fra Toten skulle egentlig fly et F-16 til en øvelse på Rygge, da han plutselig fikk beskjed om å avvente.

— Jeg ble oppringt og fikk beskjed om å måle størrelsen på bagasjetanken. Vi fikk høre at det var en maskin som skulle fraktes til Bodø. Så vi stokket om bagasjen litt for å få plass, sier han.

Vanligvis bruker et jagerfly mellom 30 og 35 minutter fra Ørland hovedflystasjon til Bodø. «Shiner» brukte 25 minutter.

— Beskjeden var at pakken skulle opp til Bodø så fort som mulig, så da gjorde jeg mitt beste, sier han.

Visste ikke at det var kritisk

Han visste ikke at maskinen som lå i bagasjetanken kort tid etter skulle redde en persons liv.

— Pasienten var så dårlig at vedkommende ikke kunne ha blitt reddet på annet vis. Så all ære til Forsvarets 338-skvadron som responderte så fort. Det reddet livet til pasienten, sier overlege Anders Wetting Carlsen ved thoraxanestesiologisk avdeling på St.Olavs Hospital i Trondheim.

— Jeg visste ikke at det var så kritisk, så det er utrolig artig og godt å få hjelpe til, sier jagerpiloten.

Flaks og timing

At han hadde vært med på å redde en persons liv fikk han vite via en kompis.

— Moren hans jobber på St. Olavs Hospital, og der hadde de pratet om det. Det er bra at folk setter pris på oss, og ser at 338-skvadronen kan brukes til slike formål også, sier piloten.

Det var skvadronsjef Bjørge Kleppe ved Ørland hovedflystasjon som ble oppringt av St. Olavs Hospital.

— Det var både flaks og timing som gjorde at vi kunne hjelpe. Hadde vi blitt oppringt en time senere, hadde flyet vært borte, og vi hadde ikke hatt mulighet til å ta jobben. Det er veldig hyggelig å kunne bidra med noe i det sivile samfunn, sier Kleppe.