Skatteetaten overleverte 1. juni forslag til ny kontorstruktur til Finansdepartementet. I forslaget slås dagens 107 kontorer sammen til 53. I rapporten beskriver Skatteetaten hvordan kontorstrukturen kan legge bedre til rette for fremtidig oppgaveløsning, skriver Skatteetaten på nettsidene sine.

Digitalisering

Der opplyses det at digitalisering gir mindre behov for fysisk tilstedeværelse.

For Agder-fylkene betyr det mer enn halvering av antall kontorer.

Etaten vil legge ned i Mandal, Evje, Valle, Arendal og Risør.

I forslaget heter det imidlertid ikke nedleggelse, men sammenslåing. Mandal skal slås sammen med Lyngdal. Evje og Valle slås sammen med Kristiansand og Arendal og Risør slås sammen med Grimstad.

Forslag

Forslaget leveres i dag til Finansdepartementet som vil vurdere det sammen med Kommunal— og moderniseringsdepartementet, ifølge VG.

Om statsrådene Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) liker hva de leser, vil forslaget gå videre til Stortinget.

Må flytte

564 ansatte må trolig flytte på seg om de ønsker å fortsette i etaten, noe som utgjør 8,4 prosent av arbeidsstokken.

— Vi ser at fysisk tilstedeværelse i dag er mindre påkrevet for vår informasjon, veiledning og kontroll av skattytere. Ved å slå sammen skattekontor, får Skatteetaten større fagmiljø som er bedre skodd til å løse skatteutfordringene i samfunnet, sier skattedirektør Hans Christian Holte, ifølge Aftenposten.

- Mer svart arbeid

Unni Jørgensen, leder av fagforeningen NTL Skatt sør, sier at de frykter for kompetanseflukt og arbeidsplasser i distriktene.

I Agder-fylkene blir cirka 35 arbeidsplasser berørt. Ved kontorene som er foreslått nedlagt jobber 10 i Risør, to i Valle, åtte på Evje og 15 i Mandal. Arendal skal også legges ned, men der er det nesten ikke bemanning i dag.

— Regjeringen fortsetter jo å sentralisere og effektivisere. Vi mener at staten også har ansvar for å opprettholde kompetansearbeidsplasser i distriktene, sier Jørgensen.

— Men trenger vi så mange fysiske kontorer?

— Mange gjør alt på nett, men ikke alle. Eldre mennesker og våre nye landsmennn kan ha problemer med å finne frem på nett, sier Jørgensen. Hun mener også at mindre tilstedeværelse kan gi mer svart arbeid.

— Nå blir det ikke noe skattekontor mellom Grimstad og Skien. Når for eksempel utenlandske arbeidere må dra lengre for å registrere seg er det større sjanse for at de dropper det, og i stedet jobber svart, sier Jørgensen. Hun legger til at deres største bekymring er hensynet til arbeidsplasser og publikum.