Familiene skal bli holdt fanget i en bygning i byen.

– Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer til islam, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim til NTB.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) truer også med å drepe rundt 1.000 familier fra den kristne minoriteten yezidier som er omringet av gruppens krigere i landsbyene Koja, Hatimiya og Qaboshi.

ISIL har truet med å drepe familiene dersom de ikke konverterte til Islam innen søndag. Ifølge Norsk Folkehjelps opplysninger skal ISIL ha utvidet fristen, i hvert fall for familiene i Koja.

Organisasjonen sier de har gitt husly til 13 yezidi-familier på flukt fra ISIL, og at de jobber med å tilby hjelp til flere.

Over 20.000 flyktninger, som har vært omringet av ISIL på Sinjar-fjellet i Nord-Irak, har nå klart å komme seg ned fra fjellet og i sikkerhet, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter.

Begravet levende

Flere andre grusomme nyheter om ISILs herjinger nord i Irak nådde verdenssamfunnet søndag.

Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani sier til nyhetsbyrået Reuters at de har håndfaste bevis på at 500 yezedier, både kvinner, barn og menn, ble drept i helgen etter at ISIL tok kontroll over byen Sinjar. Ifølge nødhjelpsorganisasjonen Ezidy Solidarity and Fraternity (ESFL) skal flere av ofrene ha blitt begravd levende.

Ifølge Norsk Folkehjelp er ISIL involvert i trafficking, og de holder 400 Yezidi-kvinner til fange i Talahfer for å bruke dem som sexslaver.Pave Frans kalte grusomhetene i Irak for en dyp krenkelse av Gud og av menneskeheten i sin ukentlige tale søndag.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) varslet søndag at Norge øker den humanitære bistanden til Irak med 50 millioner kroner og ber om en internasjonal gransking av forfølgelsene nord i landet.

USA med nye luftangrep

Amerikanske fly gjennomførte natt til søndag og søndag ettermiddag nye luftangrep mot ISIL nær Arbil i Nord-Irak.

Ifølge den amerikanske Midtøsten-kommandoen Centcom skulle angrepene, som ble gjennomført med fjernstyrte luftfartøy og kampfly, beskytte kurdiske peshmerga-styrker nær byen Arbil. Byen huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater.

Ved hjelp av luftangrepene klarte kurdiske styrker å ta tilbake de to byene Guwar og Makhmur nord i Irak søndag. Lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani, understreket samtidig på en pressekonferanse at det vil ta tid å snu konflikten.

Ba om våpen

Barzani ba søndag verdenssamfunnet om våpen til de kurdiske styrkene for å kunne bekjempe ISIL.

– Vi kjemper ikke mot en terroristorganisasjon. Vi kjemper mot en terroriststat, sier Barzani.

Uttalelsen kommer etter et møte med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som er på besøk i Irak for å overvåke Frankrikes første humanitære nødhjelpsleveranse. Han understreket at Frankrike ikke vil involveres militært i landet.

Opprørsgruppen Den islamske staten (ISIL) har eklært et kalifat – en muslimsk stat – i områdene de kontrollerer i Irak og Syria.