— Oslo idrettskrets kommer til å stå fullt og helt bak en OL-søknad, selv om flertallet på Stortinget skulle benytte seg av «mulighetsrommet» søkerkomiteen nå har skissert.

Det sier leder Norvald Mo i Oslo idrettskrets, som imidlertid er enig med søkerkomiteen i at den opprinnelige pakken, «Games in the city», er den beste løsningen.— Vi er glad for at søkerkomiteen så tydelig anbefaler dette, sier Mo.

Les også:

Idrettskretsen er naturlig nok også svært opptatt av at det bygges ny skøytearena på Valle Hovin. En av mulighetene som listes opp, er gjenbruk av Vikingskipet. Dette vil man spare 700 millioner kroner på, ifølge søkerkomiteen.

— Oslo idrettskrets kommer til å jobbe for at skøytestadionet lander på Valle, legger han til.

Løft uansett

President Børre Rognlien i Norges Idrettsforbund har tro på at et kostnadsbesparende OL har livets rett.

— Idretten lever greit med om det skulle bli noe lavere kvalitet på de tingene som har med byutvikling å gjøre. For norsk idrett vil et OL uansett være et kjempeløft. Det vil heller ikke påvirke publikums opplevelse av OL. Om journalistene må bo noe mer provisorisk, tror jeg ikke publikum vil rase over det.

— Publikum blir i liten grad berørt av dette. Folk i Oslo er vant til å reise til Hamar for å se EM og VM på skøyter, men norsk skøytesport vil selvfølgelig jobbe for å få en ny hall i Oslo og det vil de ha Idrettsforbundets fulle støtte på. Men dette er opp til politikerne: hvis det er viktig å spare 700 millioner på å droppe en ny skøytehall, så er det nå mulig.

Tenker plan A

Skøytepresident Rune Gerhardsen har sans for den prosessen som foregår, og at søkerkomiteen ser på flere muligheter.

- Jeg snakker ikke om plan B, som er Vikingskipet, før plan A – Valle Hovin – har røket. Jeg vet at det som kom torsdag er en anbefaling, og ikke noe endelig, sier Gerhardsen.

— Mitt utgangspunkt er at det er den opprinnelige planen som skal gjelde. Skøytehallen er en av de viktigste grunnene til at vi søker OL. Det er den idrettsarenaen som Oslo mangler, så akkurat å få den betyr mye. Siden Hamar fikk sin hall som en del av OL på Lillehammer, så er det bare rett og rimelig at Oslo får sin hall til OL 2022. - Men hvis en flytting gjør det mer mulig overhode å få et OL?

— Jeg har alltid sans for plan B, men jeg trekker aldri frem plan B før plan A er skutt ned. Jeg er ikke parat til å gå inn på den tankegangen. Idretten står veldig samlet her. Vi kommer til nøye å diskutere det som foreligger. Jeg har tillit til at alt foregår på en OK måte og at idretten står samlet om de kravene vi har.

Stort behov

For skøytesporten i Norge er det aller best at det blir en skøytehall i Oslo. Det er jo en av grunnene til at Skøyteforbundet er svært positive til et OL, sier landslagets Håvard Bøkko. Han fortsetter:

— Alle som driver med idrett har lyst til å få OL til Norge, men Oslo trenger også sårt en skøytehall. Hurtigløperen fremhever Stavanger som et godt eksempel på en by som har maktet å få en flerbrukshall på is, med stor oppslutning av eliteutøvere og mosjonister.

— Der er det ti curlingbaner, lekeområde for unger, klatremuligheter ved siden av, og selvsagt mulighet for skøyter og kunstløp. Det eneste en OL-hall trenger er tribuneplasser. Etter min mening burde det vært større behov for en slik ishall i Oslo, enn i Stavanger.

- Men Vikingskipet er vel et godt alternativ når målet er å spare penger?

— Vikingskipet er kjempefint, men vi ser på et OL som vår mulighet til å få skøytehall i Oslo, noe som er sterkt etterspurt.

Rød klut

— Ja, jeg har selvfølgelig sans for at det letes etter kostnadsreduksjoner, men det viktigste er at etterbruken til anleggene sikres, sier Roy Johansen, landslagstrener i ishockey.

Han er opptatt av at det settes av penger i etterbruksfond.— Jeg representerer idretten, så for hockeyens vedkommende trenger vi treningshaller og en arrangementsarena.

- Må alle ishockeyhallene ligge i Oslo, foruten den som er foreslått på Lørenskog?

— Nei, det er holder fint med Oslo og omegn. For meg er det helt uforståelig at ikke Asker kan benyttes som arena for kunstløp og deler av ishockey under et OL. Det som får mange til å se rødt er at Telenor Arena skal være kunstløparena. Det er bortkastede penger.

Lytter til omgivelsene

Birgit Skarstein, som er Paralympics-utøver innenfor langrennspigging, er glad for at Grønmo fredes. Der skal det være skiskyting og paralympiske øvelser.

— Som paralympisk utøver uten egnet område å trene i på Østlandet er jeg glad for at vi får beholde den arenaen. Både med tanke på inkludering av funksjonshemmede og integrering av innvandrere er dette anlegget viktig.Ellers ser jeg at idretten fortsatt står ved søknaden, men lytter til omgivelsene og vil se på mulighetene. Det er positivt at flere ønsker å få til olympiske og paralympiske leker på hjemmebane. Slik jeg ser det er dette et forslag som synliggjør at det er mulig å redusere konseptet, men jeg støtter fremdeles det opprinnelige forslaget fordi jeg mener det er mest solid og best egnet til å sikre gjenbruk og aktivitetene også etter 2022. — Hvis det blir kutt, håper jeg politikerne ser konsekvensene av det før de kutter og setter seg inn i hva endringer i konseptet innebærer for idretten og de fremtidige brukerne av anleggene. Jeg håper og tror at OL og Paralympics kan trigge aktivitet i befolkningen, og ønsker at investeringer knyttet til det vil bestå.