— Siktelsene går i hovedsak på grov menneskehandel og tvangsarbeid, dette er svært alvorlig, sier politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt.

Politiet holdt tirsdag ettermiddag presekonferanse etter dagens storstilte politiaksjon mot butikkjeden Lime.

På pressekonferansen kom det frem at politiet i dag har pågrepet 18 personer:

  • Ti personer er pågrepet for grov menneskehandel

  • Fire personer siktet av grovt heleri

  • De fire siste er siktet for grovt bedrageri, lånebedrageri og overfakturering

Alle de pågrepne er norske statsborgere, med unntak av en svensk statsborger. De siktede skal være aktive i eierskapet av Lime-kjeden.De politiet mistenker er blitt ofre for menneskehandel kommer i hovedsak fra Nepal og Pakistan, opplyser politiet.

- Dette er en kompleks sak, sier Bjørn Vandvik i politiet. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Totalt var mer enn 280 personer involvert i dagens lenge planlagte aksjon, og av disse var mer enn 210 politimenn. Ti politidistrikter har vært involvert. Bakgrunn:

— Utnyttelse av mennesker

Ifølge VG er det blant annet tre familiemedlemmer av Lime-sjef Sajjad Hussain som er pågrepet og siktet for menneskehandel.Hussain ble pågrepet og varetektsfengslet i august, siktet for nettopp grov menneskehandel.

Strafferammen for grov menneskehandel er ti år.

— Dette er en kompleks sak som også omhandler ulovlig arbeid og ulovlig opphold, sier Vandvik.

- Kan du være mer konkret på hvordan de siktede skal ha organisert dette nettverket?

— Det er ikke riktig nå av hensyn til etterforskningen.

- Kan du beskrive hvordan menneskehandelen og tvangsarbeidet har foregått?

— Det handler om hvordan de har blitt behandlet. Arbeidsforholdene de har jobbet under, vilkårene de har hatt, lønn, arbeidstid og grad av selvstendighet og frihet, sier Vandvik.

Gikk til aksjon mot 29 butikker samtidig

I tillegg til menneskehandel og skatte- og momsbedrageri, mistenker politiet trygdebedrageri.

— Vi går bredt ut fordi det er mistanke om ulovligheter på flere områder, som gjelder både profittbasert utnyttelse av mennesker og av samfunnet vårt, sier Vandvik.

Vandvik forteller at alle butikkene i Lime-kjeden er omfattet av aksjonen. Det er gjennomført ransaking av 20 butikker, og kontrollaksjoner mot ytterligere ni butikker. Butikkene ligger i Rælingen, Oslo, Asker, Bærum, Sandefjord, Larvik og Ski.

Politiet sier de gikk til aksjon samtidig mot de 29 butikkene for å minske faren for bevisforspillelse, og mener å ha identifisert flere personer som skal ha blitt utnyttet til tvangsarbeid.

- Mistenker omfattende trygdesvindel

Politiet mener Lime-nettverket har vært «svært godt organisert» og også har bedrevet «grov arbeidsmarkedskriminalitet».

— Vi mener det har blitt bedrevet en grov utnyttelse av velferdssystemet vårt, sa avdelingsdirektør i Nav kontroll Øst, May Snedsbøl.

Hun beskrev en praksis hvor det «opprettes fiktive arbeidsforhold» og hvor folk er i arbeid «samtidig som de mottar stønader fra Nav». Det skal også ha blitt rapportert inn fiktive lønnsnivå på kjedens ansatte for å hente ut mer sykepenger og dagpenger fra Nav.

Ved Nav-kontroller skal flere ansatte i Lime-butikker ha nektet å oppgi dokumentasjon og forsvunnet fra stedet da de forsto hvilket ærend Nav hadde kommet i.

Leter etter spor fra manipulering

Også Skatteetaten har bidratt i dagens aksjon med over 50 ansatte, mer enn 20 av disse er dataeksperter som skal finne spor av manipulering av butikkenes datasystemer.

— Det gjelder svart avlønning, svart arbeidskraft og arbeidsvilkår som ikke er i samsvar med vår lovgivning. Å klare å følge pengestrømmen, ettersom noen har tjent på dette, vil være vår viktigste oppgave, sa Jan Egil Kristiansen, som er skattekrimsjef i Skatt Øst, på pressekonferansen.

Romerike politidistrikt leder arbeidet og samarbeider med Kripos, Økokrim, Nav, Skatteetaten, Tollvesenet, UDI og Næringsetaten i Oslo.

Les også: