— Alle vet at det var vilt på 70-tallet, men vi var aldri noe dopband. Heldigvis. Vi vokste ikke opp med det i Skottland på 60-tallet. Men vi drakk mye, det gjorde vi, men vi har roet oss nå, forteller Nazareth-bassist Pete Agnew til Fædrelandsvennen.

God mottakelse

Han og resten av bandet har akkurat ankommet Kristiansand fredag kveld. Lørdag er det konsert. Nazareth har vært populære i Norge siden de slo gjennom på begynnelsen av 70-tallet.

— Jeg blander Kristiansand og Kristiansund, så jeg er ikke sikker på når vi var her sist. Du vet, vi har spilt i så mange byer, og til slutt så ligner de alle på hverandre.

Det han vet, er at mottakelsen alltid har vært god i Norge.

— Til og med før vi hadde noen hits, spilte vi flere konserter i Norge enn andre steder.

Nye fans

Bassisten forteller at barnebarna til fansen på 70-tallet, er de som står på første rad og rocker nå, og godt er visst det:

— Jeg er 68. Hadde vi bare hatt fans på min alder igjen ville konsertene nesten vært tomme. De fleste er jo døde!

Lørdag blir det hitkavalkade ispedd et par nye sanger fra den siste plata «Rock 'n' Roll Telephone» som kom ut i år.

— Det er en åtte-ni sanger som vi bare må spille, ellers krever fansen å få pengene sine igjen!

- Blir du lei av de sangene?

— Ja, jeg blir litt lei. Jeg kan spille dem i søvne, svarer Agnew og ler.

«Love Hurts»

— Hva med «Love Hurts»?

— «Love Hurts» er en flott låt som ble vår største hit i Norge, men den var aldri ment som en singel. Den ble spilt inn som en b-side. Det var der en spilte inn låter en egentlig ikke brydde seg om. Den var ikke med på noe album i Europa, men i USA så insisterte de på å ha den med, og godt var det!

- Er det mange fans som har minner til den?

— Åja det er jo en kjærlighetssang. Jeg tror at det var mange unge gutter og jenter som havnet i trøbbel på grunn av den, og det ble nok unnfanget noen barn også.

Også til «Sunshine» er det mange fans som har minner.

— Mange har brukt den som bryllupssang, og vi blir ofte spurt om å spille den. Når vi spiller den på konsert, så sier vi at det er fint for de som fortsatt er sammen, men det er ikke vår skyld dersom de skilte seg!

Ville ikke oppløse bandet

Nazareth fikk sitt nåværende navn i 1970, og har gitt ut 21 album siden da. I fjor måtte vokalist Dan McCafferty gi seg på grunn av helsa, og Linton Osborne tok over som vokalist.

- Har du noen gang vurdert å løse opp bandet nå som du er det eneste opprinnelige medlemmet igjen?

— Nei. Dan kan ikke gjøre dette lenger på grunn av helsa, men Jimmy har vært med oss i 20 år og Lee i 16. Vi er kanskje ikke de opprinnelige Nazareth-medlemmene, men vi er fortsatt Nazareth.

- Hva inspirerer dere til fortsatt å lage musikk?

— Nå er det Jimmy og Lee som skriver de fleste sangene, og det å få nye medlemmer gjør også at vi får nytt materiale. Jeg tror faktisk at de tre-fire siste albumene er noen av de beste vi har laget.

- Var tøffe en gang i tiden

Fædrelandsvennens musikkanmelder Roy Søbstad mener at begrepet Norgesvenn er et belastet begrep.

— Nazareth var et tøft rockeband en gang i tiden. På 70-tallet var de et av de tøffere riffbaserte hardrockbandene. Men i Norge har vi kanskje fått et litt rart syn på dem, siden de fikk store hits med coverlåter som «Love Hurts». Nazareth blir også sjelden omtalt uten at det står Norgesvenn i samme setning, og det er er litt belastet begrep, sier Fædrelandsvennens musikkanmelder Roy Søbstad.

- Hvorfor det?

— En forbinder det kanskje med artister som ikke representerer god musikk. De har kanskje solgt seg litt billig. Men jeg tror de fremdeles har en stor fanbase og at det kommer mye folk.