Valls, som tilhører det franske sosialistpartiet og er partifelle av presidenten, leverte sin avskjedssøknad mandag, ifølge NTB.

Han går av for å kunne sette sammen en ny regjering, noe han ventes å gjøre tirsdag, etter å ha fått nytt regjeringsoppdrag av president Hollande.

Uenighet om økonmien

Regjeringsendringene kommer dagen etter at økonomiminister Arnaud Montebourg tok til orde for at regjeringen måtte få en ny og mer offensiv økonomisk politikk, og samtidig stilte spørsmål ved det han kalte Tysklands «besettelse av stramme budsjetter».

I lørdagsutgaven av Le Monde sa Montebourg at Tyskland er «fanget i en sparepolitikk som prakkes på resten av Europa». I artikkelen uttrykker utdanningsminister Benoit Hamon støtte til Montebourg.

— Man kan ikke selge noe til franskmennene dersom de ikke har nok inntekt, utdypet Hamon.

Ministrenes utspill skal ikke ha falt i god jord hos presidenten, ifølge kilder i Hollandes apparat. Med den krasse kritikken rettet mot sin egen regjering, krysset Hamon og Montebourg en «gul linje», skrive avisen Libération.

Svak vekst

I 2012 gikk François Hollande til valg med løfter om en mindre streng sparepolitikk, tross den tyske kansleren Angela Merkels advarsler om at innstramming fortsatt var nødvendig - og uunngåelig - i kjølvannet av eurokrisen.

Dette løftet ble imidlertid vanskelig å holde.

I april sa Valls' regjering at den skulle få budsjettunderskuddet ned til det lovlige EU-nivået på 3 prosent innen utgangen av 2015. Men landets økonomiske vekst har så langt i år vært svært lav, og stagnerte i årets seks første måneder. Også arbeidsledigheten har steget gjennom sommeren. Ved utgangen av juli var over 3,6 millioner franskmenn uten jobb.

Samtidig raser populariteten til både Valls og Hollande på ferske meningsmålinger.

Les også:

Kaos på venstresiden

— Manuel Valls kommer til å se dette som en mulighet til å danne en regjering basert på egne ønsker, sier Frankrike-ekspert John Gaffney, professor ved Aston University.

- Arnaud Montebourg vil nå bli en lederskikkelse for «de opposisjonelle» i Sosialistpartiet. Det vil igjen bidra til å destabilisere venstresiden, sier Gaffney.

Postdoktor og Frankrike-ekspert Anje Müller Gjesdal ved Norges Handelshøyskole (NHH) tror Valls' opptreden fremover blir avgjørende for partiets fremtid.

— Dette er alvorlig og dramatisk. Det blir viktig for Valls å markere en fast hånd, at han har kontroll. Hans politiske motstandere beskylder regjeringen for å ha påført Frankrike det mest alvorlige politiske kaoset siden den femte republikk oppstod i 1958, sier Müller Gjesdal.

Presenteres i morgen

Brevet der Hollande ber Valls om å danne ny regjering, ble lagt ut på presidentens twitter-konto mandag morgen.

Her ber Hollande statsministeren om å sette sammen en regjering «i tråd med den retning han selv har definert for Frankrike».

Ifølge brevet skal den nye regjeringen presenteres allerede i morgen, tirsdag.

Les også:

Kamp om å bli presidentkandidat

Ifølge John Gaffney markerer vrakingen av regjeringen også startskuddet for en tøffere kamp om å bli Sosialistpartiets presidentkandidat i 2017. — Montebourg kommer til benytte anledningen til å forsøke å samle partiet bak seg, slik at han seiler opp som Sosialistpartiets presidentkandidat. Det blir spennende å se hva hans partifelle Ségolene Royal gjør da, sier Gaffney.

Royal var Sosialistpartiets presidentkandidat i 2007, men tapte for høyreparitet UMPs kandidat Nicolas Sarkozy. Det spekuleres på om hun fortsatt har presidentambisjoner.

Tvinger Sarkozy på banen

Dersom venstresiden allerede nå begynner å samle seg bak én kandidat, kan høyresiden og ekspresident Sarkozys parti bli tvunget til å gjøre det samme, tror Gaffney.

— Sarkozy kommer til å måtte ta en avgjørelse om sin fremtid i UMP.