Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var til stede da Kiwi og Nissan presenterte hurtigladeprosjektet "Grønn Parkering" ved Kiwi Mølla på Grünerløkka i Oslo. Foto: Carl Christian Raabe

— Vi har dessverre ikke noen liste over hvilke butikker som vil få installert hurtigladere, men jeg vet det kommer på Sørlandet og i Kristiansand, svarer kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin på Fædrelandsvennens spørsmål om hvor i landsdelen vi kan forvente hurtigladere.

— Vi er i en kartleggingsprosess nå, men håper å ha listen over butikker klar i løpet av våren, legger hun til.

Grønn parkering

Prosjektet, som er kalt «Grønn Parkering» innebærer at mellom 50- 75 universale hurtigladere bygges ut ved KIWI-butikker landet rundt i løpet av 2014. Byggingen starter denne våren og den geografiske spredningen vil gå så langt nord som til Tromsø, ifølge pressemeldingen fra Kiwi og Nissan.

— Tilbudet blir gratis ut året og er primært rettet mot våre kunder. Med en ladetid på 20 minutter kan våre kunder få unnagjort en handletur mens batteriet lades opp, sier Arvin til Fædrelandsvennen.

Universelle ladere

I dag er det totalt 1 353 ladestasjoner i Norge, men bare 78 av disse er hurtigladere.

Ladestasjonene som Kiwi og Nissan skal plassere ut er universelle hurtigladere som både ivaretar såkalt CHAdeMO-standard (som Nissan LEAF, Citroen C-Zero, Mitsubishi i-Miev og Peugeot Ion benytter), AC-standarden som brukes av Renault og CCS-standarden til Volkswagen og BMW, og etter hvert også Tesla, som kan lade på CHAdeMO-standard ved bruk av adapter.

- Festdag for elbilister

— Dette er en festdag for norske elbilister. Prosjekt «Grønn parkering» er unikt fordi vi vil kunne lade bilen svært raskt, mens vi gjør dagligdagse gjøremål. Det vil definitivt gjøre det enklere å velge elbil som bil nummer 1, uttaler Snorre Sletvold, generalsekretær i Norsk Elbilforening, i pressemeldingen.

— 2013 var det definitive gjennombruddet for elbilnasjonen Norge. Neste steg i elbilrevolusjonen må være å legge til rette for rask og effektiv ladning landet rundt, sier Country Manager i Nissan, Pål Simonsen.