KRISTIANSAND: — Rutinene for enkeltvedtak er felles for alle skolene, og det er en klar forventning at de følger retningslinjene og fatter enkeltvedtak når saken krever det. Samtidig forutsetter et enkeltvedtak at det meldes inn om en konkret mobbeepisode, sier oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve, til Fædrelandsvennen.

— Vårt krav er at rutinene følges. Jeg vet ikke hvorfor det er så store skiller mellom skolene, men enkeltvedtak i seg selv sier ikke nok om arbeidet som gjøres mot mobbing på en skole. Alle skolene jobber med en handlingsplan mot mobbing, og en skole uten vedtak kan jobbe godt med forebygging og ha lite mobbing, sier Rekve.

Rådgiver hos oppvekstdirektøren, Roy Wiken, sier at kommunen følger opp skolene og deres rutiner rundt opprettelsen av enkeltvedtak når det dukker opp mobbeepisoder.

— Vi har laget en veileder for hvordan skolene skal forholde seg til paragraf 9a, og vi har innført et internkontrollsystem for hvordan de følger opp paragrafen, sier han.

— Jobber systematisk

Arild Rekve sier at Elevundersøkelsen er den beste indikatoren de har på omfanget av mobbing i Kristiansand, og at kommunen har en klar plan for arbeidet med læringsmiljøet i skolen.

— Vi skjerpet kravene til paragraf 9a etter tilsynsrapporten i 2011. Det klare rådet der var å jobbe systematisk med læringsmiljøet, og det gjør vi nå. Skolene rapporterer systematisk på hvordan de jobber med læringsmiljøet, og vi har et stort prosjekt på gang nå hvor akkurat dette er sterkt i fokus, sier Rekve, og fortsetter:

— Det har vært to dommer etter mobbesaker mot Kristiansand og mot Søgne nylig, og dette tar vi veldig alvorlig.

- Viktig å dokumentere

Samtidig ønsker regjeringen å endre opplæringsloven slik at det blir delt bevisbyrde i erstatningssaker.

Eleven skal ikke lenger alene måtte bevise at skolen ikke gjorde det som var nødvendig for å få en slutt på mobbingen. Fra 1. august i år må kommunene bevise at de har satt inn nødvendige tiltak for å stanse mobbing av en elev.

— Det er viktig med dokumentasjon, og det presiserer vi overfor skolene. Men mobbetiltak dokumenteres også i elevjournalen, og her har skolene blitt mye flinkere de siste årene, sier Rekve.

Sammen med tre andre kommuner er Kristiansand nå med i et prosjekt der KS og Foreldreutvalget skal samarbeide om mobbesaker.

— Vi håper å få på plass et beredskapsteam mot mobbing i Kristiansand, og det er noe vi pusher på for, sier Gry Kjevik, nestleder i Komfug.